Algemene feiten

Algemene feiten

thailand-sirikit-bhumibol-koningshuisDe Thais zijn een trots en erg nationalistisch volk; ze zijn nooit overheerst geweest door een Westers land met koloniale aspiraties. De natie kent wèl een lange geschiedenis van ondemocratische regeringen onder leiding van bevelhebbers van het leger. In de 90-er jaren is er daartegen een door studenten geleide grote opstand geweest, die door het leger bloedig werd neergeslagen. Koning Phumibol heeft toen persoonlijk ingegrepen. Sindsdien is er democratie, zij het dat de verkiezingen per definitie nogal gecorrumpeerd zijn, o.a. door het massaal kopen van stemmen door rijke kandidaten.

Wat wij persoonlijk erg leuk vinden aan de Thais is dat ze behalve een vrij, ook een vrijgevochten volk zijn. De overheid moet vooral niet aankomen met onzinnige regels, want daar doen de Thai dan gewoon niet aan mee. Komt er een BTW-Wet? Prima, alleen geldt die dan volgens de miljoenen (piep)kleine ondernemers niet voor hen, doch uitsluitend voor de grote concerns. En als de regering dan op haar strepen wil staan en roept dat die wet voor iedereen geldt, is er altijd nog de politie die de wet moet handhaven, maar die heeft het al veel te druk met andere dingen, onder andere het eigen karige inkomen aanvullen. Ergo: alleen bij grote en officiële ondernemingen (waaronder grote hotels) betaalt u btw; anders niet. “Lazer op met je flauwekul!”, roepen de Thais gewoon, en gelijk hebben ze!

Tijdsverschil

thailand-stop-contactIn onze zomertijd is het in Thailand 5 uur uur later dan bij ons in Nederland; en in onze wintertijd 6 uur.

Electriciteit

Thailand heeft net als wij 220 Volt; alleen zijn de stopcontacten vaak 3-polig en gebruikt men platte stekkerpoten in plaats van de ronde bij ons.

De hitte

Het kan behoorlijk heet zijn in Thailand. En wat u in ieder geval moet voorkomen is dat u een zonnesteek krijgt of door de hitte bevangen wordt. Vandaar onze volgende tips:

– bij het zonnebaden zorgt u natuurlijk voor een goede bescherming tegen zonnebrand, met een hoge beschermingsfactor. Het zonlicht is zo sterk dat u, als u een gevoelige huid heeft, zelfs in de schaduw bruin wordt zonder zonnebrandolie te gebruiken
– bescherm uw ogen met een goede zonnebril of zonneklep
– draag altijd een hoofddeksel (hoed, pet) of gebruik een Thaise parasol
– drink de hele dag door veel gekoeld water
– drink in de hitte geen warme dranken, en al zeker niet met alcohol er in
– drink overdag geen alcohol; wacht daarmee tot later in de namiddag, wanneer het begint af te koelen, al zal dat niet veel zijn; maar in ieder geval is er dan meer schaduw, zodat u minder verhit zult zijn door blootstelling aan direct zonlicht
– loop, als u nat bezweet bent, niet zomaar een airconditioned ruimte in. De Thais hebben de airco vaak op de noordpoolstand staan, en daardoor kunt u makkelijk een verkoudheid of longontsteking oplopen. Zorg dat u eerst een beetje opdroogt alvorens in een heel koude ruimte binnen te gaan, of sla iets om u heen (dunne trui, sjaal o.i.d.)
– als u zich niet lekker voelt door de hitte, ga dan direct in de schaduw zitten, rust uit en drink gekoeld (maar niet ijskoud) water; ga zo snel mogelijk naar een airconditioned ruimte zodra u niet meer nat bezweet bent.
– bewegen is goed voor een mens, maar forceer niets in de hitte
– als het uitkomt, ga dan ’s middags tussen 2 en 4 even een tukje doen in de koelte van uw airconditioned kamer, en neem daarna een douche of bad en trek schone kleren aan. Daar knapt u van op, en u kunt er weer helemaal tegen!
– neem direct maatregelen als u uitdrogingsverschijnselen krijgt

Begroeting: de ‘wai’

thailand-begroeting-waiDe Thais begroeten elkaar niet met handenschudden, zoals wij westerlingen, maar met een ‘wai’; een combinatie van gevouwen handen en een hoofdbuiging. Dat lijkt eenvoudig, maar is het niet: er gaat een heel ritueel achter schuil met sociaal-culturele regels die heel nauw luisteren.

Het Koningshuis

De Thai zijn dol op de koning en het koningshuis en verdragen absoluut geen enkele kritiek op dat punt, zeker niet van buitenlanders. Zelfs lang geleden overleden koningen, zoals King Chulalongkorn, worden nog steeds vereerd. In elk Thais huis is minstens één portret van de huidige koning, Bhumibol Adulyadej (Rama 9 uit de Chakri-Dynastie) en koningin Sirikit aanwezig, vaak op een altaar waarvoor lichtjes branden en bloemen en andere offeranden worden neergezet.

Gedrag op straat

Zoals al eerder opgemerkt, zelfs de armste Thais lopen in schone kleding in onberispelijke staat over straat. Het heeft te maken met beschaving en waardigheid; beide begrippen zijn diep in de samenleving geworteld. De gevolgen daarvan zijn voor westerlingen duidelijk zichtbaar: grafitti ziet men nergens, en ook zijn er nergens sporen van vandalisme te zien. Eigenlijk is dit samen te vatten in één woord: beschaving. Dat gaat zelfs zo ver dat mannen en vrouwen elkaar niet kussen op straat en de ouderen lopen zelfs niet hand in hand, al is dat onder jongeren in Bangkok al aan het veranderen.

Nog enkele (eigen)aardigheden

Thais kunnen geen ‘nee’ zeggen. Nou ja, ze kunnen het wel, maar ze doen het liever niet. Want ‘nee’ zeggen betekent in hun ogen vaak gezichtsverlies. Dat kan nog wel eens knap lastig worden als u een Thai vraagt of u voor een bepaalde bestemming links- of rechtsaf moet, en hij of zij dat niet weet. De kans is groot dat de Thais dan net doen alsof ze het wèl weten en u doodleuk de verkeerde kant op sturen (of, per ongeluk de goede kant, want daarop is dan 50% kans). Zegt een Thai iets in de geest van “Maybe it’s on the left” dan weet u door dat “Maybe” zeker dat hij of zij het niet weet!

Afdingen

Veel mensen hebben een hekel aan afdingen, of voelen zich bezwaard. Allemaal ten onrechte voor zover het Thailand betreft. Want afdingen moet, in Thailand; de Thais zelf doen niet anders. Afdingen zit helemaal in de cultuur en samenleving verankerd.

Verkeer rijdt links. Althans, dat zou moeten.

thailand-familie-op-motorfietsAziaten zijn notoir slechte auto-, motor- en brommerrijders, dat is algemeen bekend. De Thais zijn daar geen uitzondering op. Sterker nog, we hebben sterk de indruk dat de Thais op het gebied van slecht en zorgeloos rijden Aziatisch kampioen zijn. Want links rijden is de wet, maar rechts rijden is vaak (tijdelijk) veel makkelijker. Sommige deskundigen zeggen dat het feit dat 97% van de Thais Boeddhist is, daaraan bijdraagt. Boeddhisten geloven immers in reïncarnatie, en als je nog een keer terugkomt om een nieuw leven te leiden, hoef je in het huidige leven niet zo voorzichtig te zijn. Tel daarbij op het sterk hiërarchische respect dat de Thais van kindsbeen af wordt aangeleerd, en u begrijpt de enige voorrangsregel die echt werkt in het Thaise verkeer: hoe groter of hoe duurder, hoe meer voorrang! Dit klikt als een grapje, maar het is de onrustbarende werkelijkheid. Net zoals het standaardgedrag van een Thai bij een aanrijding: hard weglopen en nooit meer terugkomen.
In Thailand hebben ze ook 4 persoons brommers! (en soms zelfs 5 persoons)