Eten en drinken

Eten en drinken

“Er zijn twee categorieën mensen”, zeggen de kenners: “de eerste categorie eet om te leven en de tweede categorie leeft om te eten”.

Behoort u tot de tweede categorie, dan is Thailand het paradijs voor u.

Behoort u tot de eerste categorie, dan is de kans groot dat u hier heel snel tot de tweede categorie gaat behoren!

De Thaise beginselen

Thais denken de hele dag maar aan één ding: eten. Niet omdat het zulke veelvraten zijn, maar omdat ze:
a) met hart en ziel houden van lekker eten, en
b) ze de filosofie huldigen dat je beter 10 keer per dag ‘klein’ kunt eten dan 3x per dag ‘groot’.
Dus eten ze de hele dag door. De Thaise porties zijn daar dan ook op berekend.

Bovendien: Thais eten is waanzinnig goedkoop. Dat komt vooral doordat Thailand de grootste rijstproducent van ZuidOost-Azië is en er dankzij het klimaat enorm veel groenten en vruchten in overdadige hoeveelheden in het land zelf geproduceerd worden. Voeg daaraan toe dat veel kruiden en andere eetbare zaken bij wijze van spreken langs de weg groeien, dat transportkosten in Thailand ook al zo laag zijn en dat de loonkosten er een fractie zijn vergeleken met die in Nederland, en u begint te begrijpen waarom eten in Thailand zo waanzinnig goedkoop kan zijn.

De Thaise keuken

Dat Thaise gerechten altijd heet (‘spicy’) zijn is overdreven. Weliswaar eten de Thais graag pittig tot heet, maar er zijn heel wat Thaise gerechten die je toch echt niet heel erg heet kunt noemen. Bovendien staan in Thaise restaurants en eethuizen altijd schaaltjes ‘nam prik’ en ‘nam plaa’ op tafel, zodat je zelf je eten meer ‘spicy’ kunt maken -of juist niet

Wat is heet?
In de Thaise keuken worden meestal
3 sauzen gebruikt om gerechten ‘spicy’ te maken:
1) nam plaa (vissaus, wordt gebruikt in plaats van zout)
2) nam pla prik (vissaus met chilipepers)
3) nam prik (saus met chilipepers en kruiden)

Eten op straat

thailand-lokale-markt
Toen mijn man en ik in Bangkok onze eerste eetstalletjes (ook wel ‘food stalls’, ‘food vendors’ of ‘street vendors’ genoemd) zagen, riepen wij in koor dat men ons dáár nooit zou zien eten. Dit schijnt veel voor te komen bij westerse toeristen die dit fenomeen voor het eerst waarnemen. Twee dagen later al waren wij kompleet om. Na een uitgebreid bezoek aan de prachtige Wat Bomenchabopit (de Marmeren Tempel), stuitten wij tegen lunchtijd op een door bomen overschaduwd pleintje waar een heel leger food vendors hun food stalls had opgezet, met in het midden een geïmproviseerd zitgedeelte met krakkemikkige stoeltjes en tafels. Wij besloten te gaan zitten en iets te drinken te bestellen, in de directe nabijheid van 3 oudere Thaise dames die hun stalletjes tegen elkaar hadden aangezet. Het was een succes! Echt super lekker gegeten voor nog geen 2 euro met zijn tweeën. ???

thailand-night-markets

Eten op ‘NightMarkets’ (Nachtmarkten)

Elke plaats van enige betekenis in Thailand heeft wel een Night Market. Daar verzamelen zich niet alleen verkopers van allerlei waren, maar ook food vendors. Meestal zetten ze wat tafeltjes en stoeltjes bij hun stalletje. Er heerst altijd een heel gezellige sfeer op zo’n Night Market, en zowel Thais als toeristen zie je er heerlijk zitten eten voor een paar centen.

Eten in ‘Food Courts’

Food courts zijn overdekte ruimten in een gebouw (vaak een hele verdieping) waar een aantal food vendors zich permanent hebben gevestigd. U vindt Food Courts in Shopping Malls en warenhuizen. U kunt er net zo lekker en net zo goedkoop eten als op Nachtmarkten, en dat geldt zelfs in de Food Court van de supersjieke Emporium Shopping Mall in Bangkok!

In het algemeen liggen de hygiënische normen in Food Courts wat hoger dan op Nachtmarkten, omdat er meer electriciteits- en stromend water-voorzieningen zijn.

Het werkt altijd hetzelfde in elke Food Court: bij een centrale kassa koopt u ‘tickets’ (bonnetjes) in diverse coupures (5, 10, 20 Baht) en daarmee kunt u betalen.thailand-food-courtsOvergebleven bonnetjes kunt u weer inruilen voor geld bij dezelfde kassa.

Ja, de Thais eten (gebakken en gefrituurde) insecten, waaronder een kever die uit de mest van waterbuffels gepulkt wordt … Ze schijnen lekker te zijn, maar u kunt ze maar beter niet eten want vaak zijn ze gedood met DDT, een niet ongevaarlijk insecticide dat in de westerse wereld al lang verboden is!

Vegetariërs, verheugt u!

Voor vegetariërs is het in Westerse restaurants die niet gespecialiseerd zijn in vegetarisch eten, meestal nogal behelpen wat de keuze betreft. En de culinaire fantasie van veel koks in die restaurants laat ook vaak te wensen over. Zo niet in Thailand, want elk Thais, Chinees, Indiaas en ander Aziatisch restaurant biedt u van huis uit een grote keuze aan de meest exotische vegetarische gerechten, die, zo is onze ervaring, vaak zelfs de afgunst opwekken van niet-vegetariërs!

Kleine Thaise en Chinese eethuizen

Deze vindt u verspreid door elke stad en elk dorp in Thailand, variërend van piepleine ‘noodle shops’ tot grote ruimten waar u kunt kiezen uit een (Thaise) menukaart met wel 100 gerechten! Vaak zijn ze gevestigd in wat wij noemen ‘een gat in de muur’: de benedenverdieping van een woonhuis, waar de voorgevel uitgehaald is.

Alleen iets drinken in een restaurant? Geen probleem!

In restaurants en eethuizen in Thailand, zeker als die geheel of gedeeltelijk in de openlucht zijn, is het heel gewoon dat u er alleen iets drinkt, als u geen zin heeft om iets te eten. Niemand kijkt daar raar van op. Dat is heel handig omdat café’s zoals wij ze kennen in het gewone Thaise straatbeeld ontbreken en terrasjes zeldzaam zijn (behalve in Hua Hin).

Ook kunt u, als u wèl wilt eten, één gerecht(je) nemen – u hoeft absoluut niet een hele maaltijd te bestellen; de Thais eten zelf ook meerdere malen per dag kleine gerechten.

Authentieke Thaise restaurants

Dit soort restaurants ziet er over het algemeen wat beter uit wat inrichting betreft; soms zijn ze gevestigd in prachtige oude, al dan niet gerestaureerde Thaise huizen. Lekker eten voor weinig geld (al zijn ze uiteraard iets duurder dan de eethuizen, in vergelijking met Nederland blijft het ongelooflijk goedkoop!)

Drinken in Thailand

 

De Thaise beginselen

De Thais drinken de hele dag door vanwege de warmte. Waar u ook kijkt in Thailand,  u zult altijd Thais zien lopen met een plastic zakje met daarin een gekleurde vloeistof. Ze zijn dan niet met hun plas op weg naar de dokter, maar hebben zojuist bij een stalletje een zakje ‘naam awy’ (een dorstlessend frisdrankje gemaakt van suikerriet), namaak-cola of een of ander vruchtensap met ijsblokjes gehaald. Vaak hebben ze ook een halve literfles drinkwater bij zich, of kopen meermalen per dag zo’n voorgekoelde fles bij een stalletje of de 7-11 (‘seven eleven’, kleine supermarkten die praktisch 24 uur per dag open zijn), waar trouwens alle bekende westerse en Thaise frisdranken voorgekoeld in blik te koop zijn.

Overal is op straat ook cocosnootsap in eigen noot te koop voor een paar Baht. Heerlijk fris en dorstlessend, al is het voor westerlingen even wennen, omdat dit sap niet lijkt op cocosmelk zoals wij die kennen.

U ziet ‘t: een ‘coole’ drink als vers cocosnootsap kost maar 15 Baht – 30 Eurocent!