Welkom op Thailand voor beginners.nl

 
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief...
 en ontvang direct 20 handige tips in boekvorm!
Voornaam:
Email:
(Ik zal nooit spam versturen en je kan je altijd afmelden)
Thailand voor beginners' is een volstrekt onafhankelijke informatie-site, louter en alleen bedoeld om de reiziger naar Thailand objectieve informatie te verschaffen, als tegenwicht t.o.v. de vaak sterk gekleurde (soms zelfs misleidende en pertinent onjuiste) informatie van de reisburo's en touroperators.  
 
 
 

Koh Chang: prachtige stranden rond de jungle
Koh Chang is eigenlijk een berg die oprijst uit de zee, begroeid met jungle-achtige wouden. Aan de buitenrand is een weg rond het eiland, die alleen in het zuidelijkste puntje onderbroken is. Die weg loopt overigens over vele heuvels, waarvan sommige zeer steil zijn.

De meeste resorts bevinden zich aan de westkust van het eiland. Hoe verder naar het zuiden, hoe rustiger het wordt.

Koh Chang is vooral een eiland voor (jonge) mensen die in goede conditie zijn, en van jungle-trektochten houden. Uiteraard is Koh Chang een ideaal wandel-eiland, maar ook de liefhebbers van watersporten en duiken komen hier volop aan hun trekken.

De ferry arriveert op Koh Chang Centerpoint Pier

Toerisme is hier nog in ontwikkeling, maar het gaat hard!
Grote delen van Koh Chang, ook aan weerszijden van de 'rondweg', zijn nog niet ontwikkeld. In het algemeen gesteld is Koh Chang nog niet ten prooi gevallen aan het massa-toerisme. Maar het gaat hard. White Sand Beach, het meest noordelijke strand, heeft nu al een bonte verzameling aan lawaai-bars, girlie-bars en nachtclubs. Rondom de bestaande concentraties bij de andere beaches breidt de commercie zich snel uit, zowel in noordelijke als zuidelijke richting: winkels en vooral bars en restaurants.

Hoewel hoogbouw hier succesvol uitgebannen is, zal het helaas nog maar enkele jaren duren totdat heel Koh Chang ook weer één grote toeristenkermis zal zijn, net zoals dat elders in Thailand gebeurd is. Als je ziet hoe snel de ontwikkelingen gaan, blijft er op dat gebied weinig ruimte voor illusies over.

Nu al zie je op veel te veel plekken, zodra je even een stukje van de weg af bent, enorme, stinkende vuilnisbelten waar blijkbaar niets aan gedaan wordt ....


Hoe lang zou het nog duren voordat ook Koh Chang één grote toeristenkermis is?
Dit soort neonreclames overheerst nu al White Sands Beach!


Accomodatie aan een van de stranden van Koh Chang. Foto©: Antoinet Koster

Vervoer op Koh Chang
Het lokale vervoer op Koh Chang is nogal losbandig geregeld. Taxi's (song thaews) rijden min of meer vaste routes over (delen van) de rondweg. De prijs van de rit moet onderhandeld worden. Richtlijn: van Seaview Resort aan het zuidelijkste stukje van Kai Bae Beach naar Klong Phrao Beach is 100 Baht. De 'dienstregeling' van de taxi's is echter zo ondoorzichtig dat ook de Thais zelf niet weten hoe laat er bij benadering weer een taxi langskomt.

Ook die min of meer vaste routes moet men niet letterlijk nemen. Vele chauffeurs wijken van die route af om een interessant vrachtje weg te brengen, zodat al die taxi's dan tijdelijk niet meer 'in de vaste route' zitten. Het beste kun je maar langs de weg staan en hopen dat het niet al te lang zal duren. Wijzelf hebben in October 2005 nooit langer dan 15 minuten gewacht.
's Avonds laat is het vaak echt moeilijk een taxi te krijgen; ze doen dan de vaste route sowieso niet meer. Vaak staan er wel taxi's te wachten bij bars en restaurants. Veelal kunnen eigenaren en personeel van bars en restaurants helpen; ze hebben altijd wel een vriendje die een taxi heeft.
Veel hotels hebben zelf song thaews of busjes beschikbaar voor hun gasten, maar die zijn aanzienlijk duurder: 400 Bath, bij dezelfde afstand als het hierboven genoemde voorbeeld.

De tocht per taxi van de aankomstpier van de ferry's in het noordoosten van het eiland naar uw hotel of resort is afhankelijk van de afstand: reken op 150 tot 500 Baht.


Deze map, overal op Koh Chang verrkrijgbaar voor maar 90 Baht, moet u kopen. Prachtig getekend, met alle informatie die u maar wilt, van jungle-treks tot restaurantjes.

Hotels en resorts
Er is nu al een overweldigende keuze aan hotels, bungalows, hutjes en resorts, in prijsklassen van een paar honderd baht tot 5000 Baht en hoger per nacht. Zelf verbleven wij in het Seaview Resort aan Kai Bae Beach in een DeLuxe Cottage (2650-3400 Thai Baht, afhankelijk van het seizoen) en dat is ons werkelijk uitstekend bevallen.
Schitterend resort, prachtige cottage (uitkijkend over zee) met eigen terras, prachtig zwembad, mooi en goed verzorgd eigen strand, beach bar aan het strand en een uitstekend restaurant waar verrukkelijk Thais (en redelijk goed Westers) gekookt wordt. Helaas wèl met elke avond live-muziek!

Wat ons vooral opviel was dat de prijzen voor drankjes en eten hier buitengewoon mild zijn voor zo'n luxe resort.

Hou er wèl rekening mee dat dit resort pal aan zee ligt juist daar waar de weg een flink stuk hoger gelegen is. Voor een taxi op de 'rondweg' moet je dus wel een eind klimmen, en dan zó steil dat dit voor oudere mensen een probleem kan zijn. Bij gebruik van een taxi van het hotel vervalt dit bezwaar; die vertrekt van bij de lobby.

Bij terugkomst naar dit resort met een gewone taxi altijd erbij vermelden "Down to the lobby, please", anders zet men u boven op de weg af. Het gaat dan wel uitsluitend hard naar beneden, maar toch .....

Malibu Bar Koh Chang: the place to be!
Op Koh Chang Plaza (Klong Phrao Beach) is een leuke bar: de Mailbu Bar, van Kumput en Nat. Deze buitengewoon aardige en lieve mensen maken het je enorm naar de zin, mixen een heerlijke cocktail of schenken een koel biertje voor je in, onder de relaxte reggae-tonen van hun favoriete muzikant Bob Marley. Spontane ontmoetingsplaats voor beschaafde reizigers, met name Nederlanders, Fransen, Denen. Het terrasje is een geliefde plek, ook in de vroege middag al, bij zowel de dames als de heren! Wie hier geweest is komt altijd terug!

Excursies/tours
Overal op Koh Chang worden trektochten aangeboden naar de diverse watervallen in de jungle. Ook is er veel keuze aan snorkel- en duiktochten en -scholen. Op vele plekken kun je hier op de kalme zee kajakken.
Brommers/scooters en motorfietsen zijn overal te huur, evenals jeeps.
Daarnaast is er ruime keuze aan één en meerdaagse excursies naar nabijgelegen eilanden, waaronder Koh Kut en Koh Mak.

Het vissersdorpje Bang Bao in het zuidwestelijke puntje van Koh Chang is een bezoekje waard.

Het Mu Koh Chang Natural marine Park beslaat zowel Koh Chang als 46 andere naburige eilanden en eilandjes. Het hoofdkantoor bevindt zich zo'n 11 km ten zuiden van de Dan Kao Pier, bij het begin van de weg naar de Than Mayom waterval: er is ook een interessant museumpje.

Aan de andere kant, in Salak Phet, zijn een aantal uitstekende visrestaurants pal aan zee. Leuk voor een dagtochtje in een gecharterde taxi!
Trektochten door de jungle worden beloond met adembenemnde doorkijkjes en prachtige watervallen.

Hoe er te komen vanuit Bangkok
De 'hub' voor Koh Chang is Laem Ngop, niet ver van de stad Trat. Vanuit Laem Ngop gaan er ferry's vanaf 3 pieren naar Koh Chang: van Centerpoint Pier naar Dan Kao Pier, van Laem Ngop Pier ook naar Dan Kao Pier, van Laem Ngop Pier naar Dan Mai Pier en van Laem Ngop Pier naar Than Mayom Pier.

De meest gebruikte verbinding is Central Point Pier naar Dan Kao Pier - alle hotels en resorts aan de westkust zijn van hieruit per taxi te bereiken.
Alle hotels en resorts op Koh Chang hebben de dienstregelingen van de ferry's beschikbaar voor de gasten.

Travel agents in Bangkok bieden diverse transfers aan per bus. Vertrek rond 08.00 uur, aankomst pier tussen 13.30 en 14.30, voor prijzen tussen 250 en 400 Baht pp enkele reis. De chauffeurs zijn niet altijd even betrouwbaar (wegens notoir roekeloos rijden, en/of alcohol- en drugsgebruik). Reistijd 5 tot 7 uur.

Met het openbaar vervoer kunt u vanaf de Southern Bus Terminal Ekkamai (Sukhumvit) naar Laem Ngop voor prijzen rond 350 Baht (airco) of 250 Baht (non-airco). Ze vertrekken elk uur vanaf 05.00 tot 13.30 uur. Reistijd 4 tot 6 uur.

U kunt natuurlijk ook een privé-transfer regelen (taxi of mini-bus).
Een andere interessante mogelijkheid is vanaf het vliegveld Don Muang in Bangkok naar Trat te vliegen met Bangkok Airways (3 vluchten per dag) voor ca. 2500 Baht pp enkele reis en 4500 Baht pp retour. Vanuit Trat kunt u makkelijk een song thaew naar Laem Ngop regelen voor maximaal 100 Baht.

Onze DeLuxe Cottage, met, vanaf het eigen terras, dit uitzicht op een eilandje dat op een paar honderd meter ligt. Daar kun je, bij laag water, naar toe waden -heel apart. En op de kalme zee hier kun je kajakken. Paradijselijk!

Onze site-bezoekers Liesbeth en Bert Kremer berichten ons vanuit het Seaview-Resort op Koh Chang:

Ik wilde nog wel even kwijt dat naast Sea View een lounge restaurantje zit waar je onwijs lekker kan eten en drinken en natuurlijk hangen in de kussen of de hangmatten; het heet Porns bar (rare naam). Je kunt er komen via het strand als het laag water is of via het weggetje aan de achter zijde van Sea View. Als je langs de bewaking loopt bij de uitgang licht het gelijk links.

Als het laag water is kun je ook via het strand richting het dorpje Kai Bae lopen en dan kun ja vanuit daar naar b.v. white sands. Overdag kun je via het weggetje aan de achterzijde van Sea View langs de bungalows van Porn en een aantal andere bungalowsverhuurders naar het dorpje Kai Bae lopen.

Wij hebben afgelopen november 2006 ook onze duikbrevetten gehaald en dat hebben we gedaan bij de duikschool Ploy in het vissersdorpje Bang Bao echt geweldig want wij kregen les in het Nederlands van Anouska uit Belgie. Ik kan de duikschool zeker aanbevelen veiligheid voor allles en super relaxed.

 


 Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief!
en ontvang direct 20 handige tips in boekvorm!
Voornaam:
Email:
(Ik zal nooit spam versturen en je kunt je altijd weer afmelden)

 

thailand rechtsonder


Vior webmedia © 2006