Welkom op Thailand voor beginners.nl

 
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief...
 en ontvang direct 20 handige tips in boekvorm!
Voornaam:
Email:
(Ik zal nooit spam versturen en je kan je altijd afmelden)
Thailand voor beginners' is een volstrekt onafhankelijke informatie-site, louter en alleen bedoeld om de reiziger naar Thailand objectieve informatie te verschaffen, als tegenwicht t.o.v. de vaak sterk gekleurde (soms zelfs misleidende en pertinent onjuiste) informatie van de reisburo's en touroperators.  
 
 
 

Nong Khai
Nong Khai is een slaperig stadje dat voornamelijk als springplank naar Laos (Vientiane) dient. Zelfs als men uit het relatief rustige Chiang Mai komt, valt hier de allesoverheersende rust op. Ook de winkeliers en handelaren in de stalletjes hebben hier niet de gewoonte om u luidkeels te roepen en hun waren aan te prijzen; een verademing.

River Mae Khong
Nong Khai ligt aan de Mehkong, die over grote afstand de grens met Laos vormt. Aan de rivier ligt een leuke markt met spulletjes uit heel Zuid-oost Azië, maar voornamelijk Laos uiteraard. Sinds de Friendship-Bridge werd gebouwd is Nong Khai een belangrijke handelsplaats geworden, en ook een plek waar vele farangs neerstrijken om hun 'visa-run' te maken voor het verlengen van hun visum.

 Ook is er een behoorlijke expat-gemeenschap, die elkaar voornamelijk treft bij de "Danish Baker" (zeg "denisj" tegen de tuk-tuk chauffeur). Hier kan men genieten van een goed glas bier, uitstekende Thaise en westerse gerechten en aangenaam converseren met andere farangs.

Er zijn wel wat meer uitgaansmogelijkheden, voornamelijk van lokale aard, maar veel valt er niet te beleven. Ook toeristen ziet men er weinig; die er al zijn blijven hier hooguit twee dagen, en ze komen voornamelijk vanwege de korte afstand naar Vientiane.

Lokaal vervoer

Het lokale vervoer in Nong Khai geschiedt per tuk-tuk, al zien die er wat anders uit dan in de rest van Thailand.

Excursies

Er zijn enkele interessante wats en op enige afstand van Nong Khai is er een tempel/park (Sala Kaew Ku, soms ook wel Wat Khaek genoemd) met de meest uitzinnige (en vaak zeer grote) mythologische beelden, gemaakt door een monnik. Is wel de moeite waard om te bekijken.
Ook loont het om voor 'n dag een tuk-tuk te huren en vanaf Nong Khai in westelijke richting langs de rivier te rijden en een aantal dorpjes te bezoeken.
Links: een doorkijkje  vanaf het terras van de 'Danish Baker' naar de eigen tuk-tuk ("VIP Limousine Service").

Hotels en Guesthouses

Het Mutmee Guesthouse (prijzen variërend van 90 Bath per bed op een slaapzaal tot 690 Bath voor een double room met airco, douche en veranda) is nogal bekend, ook door z'n restaurant aan de Mehkong (aanbevolen), maar er zijn meerdere aan de rivier gelegen guesthouses en eetgelegenheden waar het aangenaam toeven is.

Uit het Royal Mehkong Hotel (vlak naast de Friendship brug) zijn wij gillend weggevlucht (zie onze recensie in de hotel-sectie van Greenwood Travel). Het Nong Khai Grand (een Mercure/Accor hotel) was echter prima.

Hoe er te komen

Per trein

Vanuit Bangkok (Hualamphong Station) is er een rechtstreekse treinverbining met Nong Khai, prijs van ca. 160 Bath (3e klas), ca. 300 bath (2e klas) tot 560 Bath; de rit duurt ca. 10 uur.

Per bus

In Bangkok vertrekken bussen naar Udon Thani/Nong Khai vanuit de Northern and Northeastern Bus Terminal op Mo Chit; 's avonds tussen 19.30 en 20.30 (aircon VIP-bussen) voor prijzen van 425 - 525 Bath.

Per vliegtuig

Vanuit Bangkok kunt u vliegen met Thai Airways naar Udon Thani voor ongeveer 2000 Bath; vanuit Udon Thani is het zo'n 3 kwartier per taxi naar Nong Khai. Maar per lokale bus kan natuurlijk ook. Op het vliegveld van Udon Thani staan ook minibusjes klaar die meerdere personen tegelijk naar de hotels van Udon Thani en verder brengen.


Een brede 'boulevard' in Vientiane, met op de achtergrond de eigen 'Arc de Thriomphe'

Vientiane: (kort) bezoek waard

Vientiane is weliswaar de hoofdstad van Laos, maar je ervaart het als hooguit een provinciestad. De levensstandaard is er een stuk lager dan in Thailand, maar niemand lijdt honger. Die lagere levensstandaard merk je vooral aan het kleinere aantal auto's en de lagere prijzen, vooral voor levensmiddelen. De Laotianen zijn zo mogelijk nog vriendelijker en vooral terughoudender dan de Thais, en dat wil wat zeggen. In Vientiane heerst mede daardoor een bijzonder relaxte, aangename sfeer.

Laos is een communistisch geregeerd land, en dat is overal merkbaar, ook door het vele personeel in de staatshotels. Het land staat echter gastvrij open voor westerse bezoekers, al was het maar vanwege de binnenstromende deviezen, te beginnen bij het betalen voor een visum (US $30 p.p.).

De Franse invloed is zeer merkbaar in Vientiane: er zijn brede boulevards, men heeft zelfs een eigen 'Arc de Triomphe', bij straatstalletjes kan men baguettes met paté kopen, er zijn zeer vele Franse restaurantjes en de franse wijnen zijn er betaalbaar! Het is deze frans-aziatische sfeer die Vientiane z'n eigen charme geeft.

De munt van Laos is de Kip, die een operette-achtige waarde heeft: 10.000 Kip is ongeveer 40 bath. In Vientiane vindt u geen ATM's; zorg dus dat u genoeg kontant geld bij u heeft. U hoeft niet te wisselen in Kip; men accepteert overal graag Thaise Bath. Wel krijgt u dan soms wisselgeld terug in gedeeltelijk Kip en gedeeltelijk Bath, maar men is uiterst eerlijk in het hanteren van de juiste koers. Travellers' Cheques worden wel geaccepteerd door Laotiaanse banken, maar het makkelijkst blijft toch gewoon met Thaise Bath betalen.
Sommige restaurants accepteren ook de Visa creditcard.

Overigens: nóg meer de moeite waard is een bezoek aan Luang Prabang met z'n schitterende historische tempels. Zie ook de website van Greenwood Travel:

De keuken van Laos lijkt op de Thaise, met wat bijzondere specialiteiten. Het Lao-bier is prima drinkbaar. In het stadscentrum, op de oevers van de Mehkong, vindt u talloze restaurantjes en barretjes waar het later in de middag en de avond gezellig zitten is bij de ondergaande zon met een drankje of een lekker gerecht. U zit hier altijd temidden van Laotianen die het elkaar gezellig maken, hetgeen een leuke lokale sfeer geeft. Eten en drinken is heel goedkoop in Laos.

Vientiane heeft een aantal tempels die de moeite van het bezoeken waard zijn, en ook de Morning Market is interessant om eens doorheen te lopen.
Het vertier in Vientiane moet u zoeken op de vele terrasjes en de meestal open restaurantjes, waar tot 's avonds laat gezellig gedronken wordt.

Als u 2, maximaal 3 dagen blijft, heeft u alles wel gezien. Nogmaals, het is allemaal niet spectaculair, maar een leuke, aangename ervaring.

Wij verbleven hier in het Lane Xang Hotel, een oud staatshotel direct aan de Mehkong; er was niets mis mee. Hotels in Vientiane zijn te boeken via Greenwood Travel.

Hoe naar Vientiane

U kunt op eigen gelegenheid in Nong Khai (per tuk-tuk, ca. 30 bath) naar de Friendship Bridge, u loopt naar de Thaise immigratie, stapt in de speciale bus die over de brug naar Laos rijdt (ca. 20 Bath), meldt zich daar aan de balie bij de Laotiaanse immigratie (2 pasfoto's meenemen, paspoort gereed houden), betaalt de 30 dollar per persoon voor een 15-daags visum (kan ook in Thaise Bath) en u stapt Laos binnen. Daar staan (meestal zeer krakkemikkige) taxi's te wachten. Laat u niet overvragen; de ritprijs naar uw hotel in Vientiane moet niet meer bedragen dan ongeveer 200 Bath voor 2 personen.

Ook zijn er bedrijfjes in Nong Khai die alles voor u regelen, vanaf het maken van pasfoto's. U betaalt daar echter wel een vergoeding voor, slechts een paar honderd Baht. Men begeleidt u dan helemaal tot in Laos. U ziet vanzelf de advertenties op diverse plekken in Nong Khai; ook uw hotelreceptie kent deze adressen.

 


 Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief!
en ontvang direct 20 handige tips in boekvorm!
Voornaam:
Email:
(Ik zal nooit spam versturen en je kunt je altijd weer afmelden)

 

thailand rechtsonder


Vior webmedia © 2006