Welkom op Thailand voor beginners.nl

 
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief...
 en ontvang direct 20 handige tips in boekvorm!
Voornaam:
Email:
(Ik zal nooit spam versturen en je kan je altijd afmelden)
Thailand voor beginners' is een volstrekt onafhankelijke informatie-site, louter en alleen bedoeld om de reiziger naar Thailand objectieve informatie te verschaffen, als tegenwicht t.o.v. de vaak sterk gekleurde (soms zelfs misleidende en pertinent onjuiste) informatie van de reisburo's en touroperators.  
 
thailand linksonder
 

Waarom u wel of niet naar Pattaya moet
"Naar Pattaya ga je om twee redenen", heeft een kenner eens gezegd,

"1) je bent jong en je wilt wat,
of

2) je bent oud en je wilt wat".

Daar zit iets in. Pattaya is het paradijs voor iedereen die (goedkope) sex zoekt. Zoekt u dat niet, dan hebt u ook eigenlijk niets te zoeken in Pattaya. In Pattaya is namelijk praktisch niets anders te vinden dan sex, sex, en nog eens sex -het is een open vleesmarkt voor hetero's, homo's en lesbiennes. (Wij waren in 1974 voor het eerst in Pattaya, en toen al dansten jonge meisjes naakt op de tapkasten). En nog steeds zijn, laten we eerlijk zijn, 90% van alle etablissementen in Pattaya gewoon open hoerenkasten voor hetero's en homo's, en 90% van alle toeristen in Pattaya sexzoekers, nog los van de duizenden 'expats'; westerlingen (Amerikanen, Engelsen, Duitsers, Nederlanders, Australiërs etc) die zich voorgoed in Pattaya gevestigd hebben. En die dat ook niet gedaan hebben vanwege de aanwezigheid van bijzondere plantensoorten, als u begrijpt wat wij bedoelen.

De stranden van Pattaya zijn niks bijzonders, en het water is te vies om in te zwemmen. Weliswaar doet het stadbestuur er alles aan om het sex-imago te doorbreken en de stad aantrekkelijker te maken voor families met kinderen: er zijn  inmiddels een aantal faciliteiten, varierend van o.a. olifantendorpen tot kartingbanen.

Maar wie zijn kinderen niet wil confronteren met hele horden schaarsgeklede dames die luidkeels naar iedere voorbijkomende man roepen, en blanke mannen die schaamteloos aan Thaise meisjes zitten te frunnikken, moet Pattaya (en met name Central en South Pattaya) mijden. Noord-Pattaya (Nakluah Road) en Jomtien zijn wat dat betreft meer geschikt, al is de vraag hoe lang nog. Met name in die laatstgenoemde buurten zijn een groot aantal resorts en hotels waar u met uw kinderen een leuke tijd kunt hebben, vanwege de veelal prachtige zwembaden met kinderbaden. En voor vaak heel schappelijke prijzen!

Maar als u in Centraal en Zuid-Pattaya rustig een drankje wilt drinken zonder confrontatie met open prostitutie, dan bent u in feite aangewezen op de hotelbars en restaurantjes. Hoewel, ook in de hotels wordt u vaak geconfronteerd met blanke mannen die Thaise meisjes mee naar hun kamer nemen! Nou ja, het went op den duur.

Voor het overige is Pattaya super-toeristisch in alle opzichten. Iets authentieks is er niet of nauwelijks te vinden, behalve enkele bezienswaardige tempels. Maar dan heb je het qua cultuur-erfgoed ook wel gehad.


"Wie Pattaya heeft gezien,
heeft Thailand nog niet gezien ...
maar wie Thailand heeft gezien,
hoeft Pattaya niet meer te zien!"
Wijze woorden van een ervaren Thailand-reiziger.

TIP:
Als u alleen maar een strandvakantie in Thailand wilt, en u bent niet geïnteresseerd in een overdaad aan sex, dan kunt u beter voor Hua Hin/Cha Am, Koh Samui, Koh Samet, Koh Chang
of Krabi kiezen.

Hotels die ons goed zijn bevallen of waarover wij goede berichten kregen:

Pattaya: Woodland Resort, Siam Bayview Hotel.

Jomtien: Jomtien Grand Palace Hotel (met twee schitterende zwembaden).

Restaurants:
nergens in Thailand heeft u op zo'n oppervlakte zoveel keus uit restaurants, want naast de restaurants van de hotels zijn er meerdere honderden andere, variërend van typisch Thais (probeer Fra Pattaya eens, op South Pattaya Road, niet ver van de hoek met Beach Road/Walking Street, tegenover de Bamboo Bar - heerlijk eten voor 'n habbekrats) tot Duitse, Engelse, Franse, Vlaamse, Nederlandse, Indiase, Engelse, Amerikaanse, Arabische en Russische restaurants en natuurlijk gespecialiseerde seafood-restaurants.


Lekker eten in Pattaya kan o.a. bij: (van rechts naar links:) Fra Pattaya (Thais -goedkoop en verukkelijk) en het daarnaast gelegen Duitse Café Berlin. (iets duurder, maar nog steeds niet duur naar Nederlandse maatstaven). Hier kunt u terecht voor westerse en vooral Duitse gerechten t/m broodjes, vleessalade etc. Zelfs Erbsensuppe wordt hier geserveerd.
Daar weer naast (helemaal links) ziet u een 'éenvrouws-restaurant', een gat in de muur waar door één Thaise dame wordt gekookt en bediend, en waar ook maar één tafeltje is, dat dan ook nog half op het terras van Café Berlin staat. Dat kan allemaal in Thailand!
Volgende keer gaan we ook dáár eens eten!

South Pattaya Road, vlakbij het begin van Walking Street.

Tip van onze site-bezoekers Paul en Myriam Vanaelst-Berreman:

"Heel toevallig stapten we binnen (eigenlijk meer met de bedoeling om gewoon iets te drinken aan een tafeltje met zicht op zee) in hotel-grill-bar “LE CLAIR DE LUNE” 280/1 Walking Street – tf 038/429 330. Dit hotelletje wordt sinds oktober 2005 uitgebaat door een Frans koppel; samen bereiden ze alle maaltijden. Het was daar zo gezellig en rustig zitten, direct aan de zee, en met het geluid van de aanspoelende golven … echt héérlijk. Daarenboven was ook het eten heel lekker. Wij waren echt aangenaam verrast  en reserveerden meteen ook een tafeltje voor onze laatste avond. We bestelden alvast de vissoep (met echte rouille en croutons!). Deze soep is enkel op bestelling verkrijgbaar. De patron heeft ons toen zelf voorgesteld om voor die avond ook voor verse gamba’s te zorgen. Wij hebben natuurlijk onmiddellijk ja gezegd !

En het werd een waar eetfestijn ! De soep was “délicieux” !De gegrillde gamba’s waren supervers en fantastisch lekker en aan de helft van de prijs van hun soortgenoten die we elders in de straat hadden gezien !

Dus toch nog iets goeds te beleven in Pattaya  !!!"

Beschaafd uitgaan in Pattaya:
Natuurlijk is er niets tegen om in Pattaya eens een 'beer bar' en een 'go-go bar' te bezoeken; ze zijn er nu eenmaal en u moet dat toch een keer meebeleefd hebben! Een goed voorbeeld van een beerbar/girlie bar is de "Freelancers Bar" in Walking Street.  Ook voor 'voorbeeldige' go-go bars kunt u in Walking Street terecht: achter de grootste neon-reclames vindt u ook de meest 'gerenommeerde' clubs. Trouwens, een wandelng door Walking Street is altijd een belevenis!

Maar wat als u gewoon ergens leuk wilt zitten en een drankje drinken en wat andere mensen ontmoeten zonder al die sex-toestanden? Dan kunt u praktisch altijd terecht in de bars van de betere hotels, zoals het Siam Bayview Hotel, het Marriott-Hotel, het Montien-Hotel enz. Ook bij de vele Hollandse, Belgische, Duitse en Scandinavische eetgelegenheden kunt u vaak heel gezellige uurtjes doorbrengen aan de bar, al leidt dat in de Hollandse zaken al gauw weer tot het niet te vermijden 'handjes de lucht in-andre hazes-jan smit-corrie konings' enz.-repertoire met de al even onvermijdelijke polonaises.
"Top-of-the-bill"-gogo-bar is die van het Penthouse Hotel; het kost een paar centen, maar dan heeft u ook wat!

Heel aardig is de Bamboo Bar op South Pattaya Road, vlakbij de hoek met Walking Street. Hier treden elke avond Thaise coverbands op en de sfeer is heel amicaal onder het gemixed publiek van Thais en toeristen. Er zijn wel wat 'meeneem-dames', doch die gedragen zich heel onopvallend.

Heel relaxed en aangenaam is een verblijf in 'Shenanigan's', een Ierse pub met grote videoschermen waar constant sport wordt gekeken door een gemengd publiek van farangs en Thais, en waar u lekker Westers kunt eten, van giant-burgers t/m Irish Stew. U vindt deze pub op Second Road, vlakbij het Royal Plaza Shopping Centre en het Marriott-Hotel.

Excursies & Tours:

de laatste jaren zijn er nogal wat attracties bijgekomen in en rond Pattaya. We noemen er enkele (een kompleet aanbod en uitgebreide informatie vindt u bij alle lokale travel agents en in uw hotel):

Ripley's Believe-it-or-Not Museum

Nong Nooch Village

Alcazar en Tiffany's, travestietenshows

Olifantendorp

kartingbanen

Waterpark (pretpark)

Underwater World

Sri Ratcha Tiger Zoo

Alangkarn Extravaganza-Show, multimediaal dans- en muziekspektakel (geen travestieten)

De swimmingpool van het Nova Lodge Hotel in Pattaya, in een prachtige tropische tuin; ooit een aangenaam en niet duur hotel, ook geschikt voor families met kinderen, maar wèl in het centrum van zondig Pattaya!

UPDATE: de nieuwste berichten maken er gewag van dat het zwembad van het Nova Lodge wordt overbevolkt door prostituées, die zelfs hun kleine kinderen naar de mannelijke gasten toesturen met de mededeling "My mammy wants sex!". De totale verloedering heeft dus toegeslagen. Dit is geen hotel meer meer voor families met kinderen!

Een hotel waaraan wij uiterst prettige herinneringen bewaren: Het Siam Bayview Hotel. een hotel met mooie kamers (al zijn de badkuipen te klein voor farangs), veel faciliteiten en zeer vriendelijk en behulpzaam personeel.
Vanuit de kamers in de Tower (het gebouw rechts op de foto)heeft u, vanaf de 6e verdieping, prachtig uitzicht over de baai van Pattaya (Oceanview).
Dit hotel heeft 2 mooie zwembaden

Er is in Pattaya ook een Siam Bayview Resort (helemaal aan het eind van Walking Street). Dat is sjieker en duurder.


Ook het Woodlands Resort in Naklua (Noord-Pattaya) is een zeer aangename verblijfplaats.
Site-bezoekers Stephanie en Peter schreven ons dat daar ook het eten prima is, en stuurden ons een mooie foto van het prachtige zwembad (Hierboven)

Sinds enige tijd zijn Time-sharing organisaties actief in Thailand.
Vanuit het Tai-Pan hotel in Sukhumvit Soi 23 werven verkopers onder valse voorwendselen (toerisme-enqûete, gewonnen prijs in loterij) kandidaat-kopers voor time sharings op Sukhumvit Road en Silom Road.
In Pattaya zijn eenzelfde soort oplichters actief die zich voordoen als officiële Tourist Guide of "betrokken bij een Heineken-project", die Beach Road afstruinen op potentiële slachtoffers en vervolgens meenemen naar een presentatie in Nakluah of Jomtien. Op die presentaties worden mensen onder zware druk gezet om een jaarlijkse verblijfsperiode in een vakantie-appartement te kopen voor veel geld.
Als u niet naar Thailand bent gekomen om zo'n time-sharing te kopen, moet u dat ook niet doen, en u niet laten inpalmen door welke verkooppraatjes dan ook. U weet 't inmiddels: iedereen die u in Thailand zomaar op straat aanspreekt, wil u op de een of andere wijze geld aftroggelen dat u niet van plan was daaraan uit te geven!

Jomtien

Waarom u wel of niet naar Jomtien moet
Jomtien is een stuk aardiger en vooral rustiger dan Pattaya, met name omdat de sextoeristen hier goeddeels ontbreken of in ieder geval zich niet zo nadrukkelijk en in zo'n groten getale manifesteren. In Jomtien komt u via een slingerende strandweg, zo'n tien minuten rijden vanaf South Pattaya. Hier liggen aan de langgerekte Beach Road tientallen goede en werkelijk zeer goede hotels en resorts in alle prijsklassen. Het strand is ook wat mooier.

Toch zou Jomtien op zichzelf geen bestaansrecht hebben als het niet zo dichtbij Pattaya zou liggen en als 'overloop' zou dienen; als strandbestemming op zichzelf heeft ook Jomtien niet te bieden wat andere Thaise strandbestemmingen wèl hebben, zoals Hua Hin (gezelligheid, beschaafdheid, een authentiek eigen leven van de bewoners waarbij niet alles op de toeristen is gericht), of Koh Samui en Phuket (prachtige stranden en een wat normaler uitgaansleven, al overheerst daar weer de dance-herrieterreur), of de nòg rustiger eilanden Koh Samet en Koh Chang.
En .. we houden ons hart vast voor Jomtien, want nu al rukken de sextenten langs de weg naar Jomtien op vanuit South Pattaya.

Overigens: als u met kinderen in Jomtien verblijft, hoeft u helemaal niet naar of door Pattaya met ze!
Een van de twee schitterende 'pools' van het Jomtien Grand Palace Hotel

 

Een parel in Pattaya/Jomtien: Rabbit Resort

Net op de scheidingslijn tussen South Pattaya en Jomtien, waar Thepprasit Road overgaat in Jomtien Beach Road, ligt het Rabbit Resort. Een oase van rust midden in de hectische kakafonie van deze badplaatsen. In een werkelijk schitterende tropische tuin liggen prachtige Thaise huisjes rondom een mooi freeform zwembad. In een apart gedeelte is een groot kinderzwembad, omgeven door familie-huisjes. Zo heeft jong en oud geen last van elkaar; perfect! De receptie, bar en het restaurant van dit resort liggen pal aan zee, slechts gescheiden daarvan door een smalle weg die van 10.00 uur 's ochtends en 17.00 uur 's s middags gesloten is voor het verkeer. Hier geniet men van uitstekende spijs en drank voor zeer redelijke prijzen, met als gezelschap een aangename verkoelende bries uit zee. Het ontbijt is ook uitstekend.

De huisjes (keuze uit diverse vormen) zijn ingericht in authentieke Thaise stijl, met veel liefde voor detail. Rondom de receptie (en dus ook in de bar en het restaurant c.q. op het terras) heeft u de beschikking over gratis WIFI-Internet op uw eigen laptop.

Wat hier ook opvalt is de meer dan gemiddelde vriendelijkheid en behulpzaamheid van het personeel. Bovendien waakt Mrs. Debbie, samen met haar echtgenoot eigenaar van dit resort, persoonlijk over het comfort van elke gast.

Tussen 17.00 en 24.00 uur is er gratis vervoer per golfkarretje van het resort naar de doorgaande weg op de hoek bij Jomtien Beach Road, waar de Baht-bussen af en aan rijden. Het strand vóór het resort is nogal geliefd bij (oudere) heren die de herenliefde aanhangen, maar als u daar niet op let merkt u daar niets of weinig van.

Het enige minpunt: het resort is moeilijk te vinden voor wie er de eerste keer komt en de bewegwijzering laat zeer te wensen over. De juiste weg: op Thappraya Road bij het Pan-Pan Restaurant naar binnen bij een geheel ander resort en dan gewoon rechtdoorrijden totdat u op een driesprong komt met 2 witte bankjes. Daar gaat u rechts af, en u ziet weldra een groot konijn: u bent gearriveerd op de parkeerplaats van het Rabbit-Resort! Noot: dit resort is niet echt goedkoop!


De officiële ingang van Rabbit Resort aan de Dongtan Beach Road

Locaal vervoer in Pattaya en Jomtien: de Baht-Bus
Het locale vervoer is eigenlijk verrassend goed geregeld: song thaews rijden in een aantal lussen permanent van 's ochtends redelijk vroeg tot 's avonds laat van Zuid Jomtien tot en met het uiterste einde van Noord Pattaya (Nahklua) en weer terug. Zie het schematisch overzicht van de routes rechts. Men noemt ze 'Baht-Bus'.

Rechts: de Baht-bus routes

U hoeft nooit langer dan een paar minuten op de volgende Baht-bus te wachten, want ze rijden in ongelooflijke aantallen af en aan.
U hoeft alleen maar uw hand op te steken als ze aankomen en in te stappen. Als u wilt dat de bus weer stopt drukt u op een belletje. Bij het uitstappen loopt u naar de passagiersplaats naast de bestuurder en overhandigt 10 Baht per persoon aan de bijrijder of de chauffeur.
Deze lage ritprijs geldt alleen als u zonder iets te zeggen of te vragen instapt; ook als de bath-bus toevallig leeg is, zal hij dan gewoon de route verder rijden, en steeds stoppen voor nieuwe passagiers.

Alleen als u bij een lege of wachtende bath-bus aan de chauffeur een adres vraagt of opgeeft (of hij vraagt u dat), zal hij u een bedrag noemen, omdat hij er dan van uitgaat dat u de bus voor uzelf wilt charteren voor die rit. Dan wordt het een kwestie van onderhandelen.

Hoe er te komen:
Vanuit Bangkok is het maar zo'n 150 km naar Pattaya/Jomtien

Met de bus

De hele dag door (van 04.30 tot 19.30 uur) vertrekken aircon-bussen in een hoge frequentie (elk half uur) vanaf de Eastern Bus Terminal bij BTS SkyTrain-station Ekkamai. De rit duurt ongveeer 2,5 uur en kost nog geen 100 Baht. In Pattaya stoppen de bussen bij het Pattaya Bus Station aan de Thanon Pattayta Neua, op de kruising met Sukhumvit Road. Vandaar brengen song thaews u voor 20 Baht naar Pattaya zelf.

Met de trein

Er gaat maar één trein per dag van Bangkok naar Pattaya:  de nr. 365. Deze vertrekt heidens vroeg vanaf Hualamphong Station (06.55 uur) en doet er ruim 3,5 uur over. Het is een 3e klas trein en kost ongeveer 40 Baht enkele reis. Vanaf het Pattaya Train Station moet u ook met een song thaew voor 20 Baht naar Pattaya city.

Met een join-in transfer (minibus/aircon bus)

Met deze service van Greenwood Travel wordt u bij uw hotel opgehaald en aan de buitenrand van Bangkok naar een verzamelpunt gebracht. Daar stapt u over in een grote aircon bus die u dan naar Pattaya brengt, tot vóór het Nova Lodge Hotel. Heeft u een ander hotel geboekt, dan staat er weer een minibus voor u klaar om u naar dat hotel te brengen. Het nadeel van deze vervoerswijze is dat het enige tijd kan duren voordat de minibussen alle passagiers bij de verschillende hotels hebben opgehaald in Bangkok en in Pattaya weer hebben afgeleverd bij hun diverse hotels.

Voordeel is de lage prijs: 350 Baht p.p. Soms wordt u ook het gehele traject per minibus vervoerd, voor dezelfde prijs. De rit duurt ca. 3 uur, los van ophalen/afzetten bij hotels. Deze service is 3x per dag.

Met een privé-transfer (taxi)

Greenwood Travel brengt u voor 1750 Baht met een privé-taxi van uw hotel in Bangkok naar uw hotel in Pattaya (max. 2 personen).
In een gecharterde minibus kost het 1850 Baht voor maximaal 6 personen.

Vanaf Bangkok Airport
U kunt ook vanaf de Airport Don Muang rechtstreeks naar Pattaya met een Airport Minibus om 09.00, 12.00 en 19.00 uur voor 200 Baht p.p.

Met een privé taxi van Greenwood Travel kost dat 1750 Baht.

Vanuit Koh Samui kunt u per Bangkok Airways vliegen naar U-Tapao, het vliegveld op 30 km van Pattaya, voor ongeveer 3000 Baht.


 Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief!
en ontvang direct 20 handige tips in boekvorm!
Voornaam:
Email:
(Ik zal nooit spam versturen en je kunt je altijd weer afmelden)

 

thailand rechtsonder


Vior webmedia © 2006