Welkom op Thailand voor beginners.nl

 
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief...
 en ontvang direct 20 handige tips in boekvorm!
Voornaam:
Email:
(Ik zal nooit spam versturen en je kan je altijd afmelden)
Thailand voor beginners' is een volstrekt onafhankelijke informatie-site, louter en alleen bedoeld om de reiziger naar Thailand objectieve informatie te verschaffen, als tegenwicht t.o.v. de vaak sterk gekleurde (soms zelfs misleidende en pertinent onjuiste) informatie van de reisburo's en touroperators.  
 
thailand linksonder
 

Koh Samui: paradijselijk eiland, maar èrg toeristisch
Op het gemiddelde strand op Koh Samui waant u zich in het paradijs. Poederachtig wit zand, een azuurblauwe zee en wuivende palmbomen bewijzen dat de ansichtkaarten niet liegen. Daardoor wordt Koh Samui (zoals elke mooie plek op de wereld) overspoeld door toeristen. En dat heeft z'n prijs. Zo is de strandweg achter Chaweng Beach (het drukste deel van Samui) één grote toeristenkermis waar de boem-boem herrie van de disco- dreun praktisch dag en nacht overheerst, net als in vele strandbars en -café's.  Voeg daaraan toe gillend lawaaierige jetski's en speedboten, en uw beeld is kompleet.

Vanaf het zuidelijke deel van Chaweng Beach (Chaweng Noi) wordt het een stuk rustiger. Hier liggen o.a. de resorts Imperial Samui en Impiana. Op die hoogte is er nauwelijks of geen overlast.

Overigens bieden juist die luxere resorts ook 's avonds voldoende vertier binnen hun eigen terreinen, niet alleen door de resortfaciliteiten (bars, restaurants), maar ook doordat zich tussen al die resorts op het strand hele slingers van privé-restaurantjes bevinden. Daar kan men meestal ook dineren óp het strand, met de voeten in de branding!

Het leuke is dat zowel de dure als de goedkope resorts op Koh Samui bijna allemaal even mooi gelegen zijn!

Ten zuiden van Chaweng Noi, op Lamai Beach, bevinden zich de mooiste stukken strand, maar de Lamai Beach Road is inmiddels een hoerenbuurt geworden, in zichtbaar verval.

De overige stranden op Samui, ook aan de west- en noordkust, zijn veel rustiger en het uitgaansleven is er een stuk beschaafder en zeker minder lawaaierig. Maar hoe lang nog

Hoe er te komen vanuit Bangkok

Per trein/boot
Vanuit Bangkok kunt u per trein naar Surat Thani en van daaruit per ferryboot (diverse mogelijkheden) naar Koh Samui. In Surat Thani heeft u de keuze uit 4 vertrekpieren en op Koh Samui uit 3 aankomstpieren. Welke boot welke route neemt, staat aangegeven, maar het kan zijn dat u, afhankelijk van welke bestemming u op Koh Samui heeft, enige tijd moet wachten. Of u neemt een boot naar een andere pier dan waar u moet zijn, en laat u op Koh Samui per song thaew of tuk-tuk of bus verder vervoeren.
De prijzen van de boten fluctueren met het seizoen en hangen ook af van de route en het type boot. De duur van de overtocht hangt eveneens van het type boot af. Reken op 150 tot 300 bath en een vaarduur van 2,5 tot 6 uur.

Elke avond om streeks 23.00 vertrekt er nog een langzame boot die rond 5 uur 's ochtends aankomt in Nathon, de westkust van Koh Samui.

Travel agents in Bangkok (ook Greenwood Travel) verkopen combinatietickets trein/ferry en bus/ferry (zie hieronder).

Per bus
Vanuit Bangkok vertrekken openbaar vervoer-bussen vanaf de Southern Bus terminal (700 Baht voor Vip-bussen, 500 Baht voor 1e klas aircon bussen en 400 Baht voor 2e klas). Daar komt het ferryticket nog bij. Privé-busmaatschappijen rekenen doorgaans 400 Baht, inclusief het ferryticket.

Per vliegtuig

Veruit de makkelijkste manier om vanuit Bangkok Koh Samui te bereiken is per vliegtuig van Bangkok Airways. Er zijn meerdere vluchten per dag, de kosten liggen rond de 3500 Baht enkele reis. Gezien de grote belangstelling voor deze vluchten dient u tijdig te reserveren (Greenwood Travel doet dat voor u). De vlucht duurt ca. 1 uur en 20 minuten.
Het vliegveld van Koh Samui is schattig; het is eigenlijk het meest romantische vliegveld dat we ooit hebben gezien. Het is eigenlijk de eigen Airport van Bangkok Airways, door deze airline zelf aangelegd en beheerd. Vandaar ook de relatief hoge airport-tax van 400 Baht! Let bij aankomst ook op de bagageband; dat is lachen! (Volgens ons wordt deze door een fietsende Thai aangedreven).

Vanuit deze airport kunt met Bangkok Airways doorvliegen naar Pattaya en Phuket, alsmede rechtstreeks naar Chiang Mai. (En natuurlijk ook weer terug naar Bangkok)

Koh Tao

Koh Tao: duik- en snorkelparadijs
Koh Tao is een waar paradijs voor duikers en snorkelaars. Er zijn hier de laatste jaren steeds meer resorts bijgekomen; de meeste zijn overduidelijk gericht op duikers. In het hoogseizoen zijn er vele resorts (met eigen duikscholen) die alleen maar accomodatie verhuren indien men tegelijkertijd een duikcursus boekt.

Koh Tao is ook bereikbaar via ferryboots vanuit Surat Thani (Zie onder Koh Samui), maar tevens vanuit Koh Samui. Er vertrekken meerdere boten per dag.

Site-bezoekers Marc en Karin Luxen schrijven ons:

Duiken in Koh Tao

Koh Tao is een klein prachtig eiland in de Golf van Thailand. Het is een duikparadijs: er zijn meer dan 30 PADI duikscholen. Steeds meer mensen van alle leeftijden komen naar Koh Tao om hun PADI Open Water brevet te halen. Dat duurt drie of vier dagen met een sessie in het zwembad en vier duiken in de oceaan. Prijzen en veiligheid van de verschillende duikscholen zijn vergelijkbaar, en niet echt een criterium om een duikschool op te kiezen. Verwacht dat u zo’n 220 euro voor de cursus betaalt.
Informeer ook van tevoren wat de groepsgrootte en groepssamenstelling is. Alles is mogelijk, maar wanneer u  prive les wilt of met partner of vrienden is het het beste om dat van tevoren te regelen. Wanneer u een cursus in het Nederlands wilt doen, moet u ook van tevoren informeren of er een Nederlands sprekende instructeur is.
Denk ook na over de keuze van de lokatie van de duikschool: wilt u aan het drukke strand van Sairee zitten, of aan ene wat rustiger strand Chalok Ban Kao, of complete rust aan het geisoleerde Tanote Bay? voor hulp bij het regelen van (Nederlandse) duikles bij de verschillende duikscholen aan de verschillende stranden en tips over hoe u naar Koh Tao kunt reizen.

U wilt waarschijnlijk bij of dichtbij uw duikschool verblijven, omdat daar is waar u veel tijd doorbrengt en waar u uw medestudenten kunt ontmoeten. Sommige duikscholen geven een korting op kamers (nooit meer dan twee euro per nacht, dus echt belangrijk is dat niet), anderen verhuren uitsluitend aan duikers, en alles verandert met het seizoen. Het beste is om zelf de keuze te maken aan de hand van uw wensen, en daar een duikschool en verblijfplaats bij te vinden. De meeste duikscholen hebben een eigen website, dus u kunt al veel informatie van tevoren verzamelen, en dat is de moeite waard.

Koh Pha Ngan

Koh Pha Ngan: de rust zelve of helse herrie

Koh Pha Ngan ligt maar op een half uurtje varen van Koh Samui. Wie Koh Samui te druk en te lawaaierig vindt, vindt hier een serene rust. Behalve rond en tijdens de full moon parties, wanneer duizenden jongeren zich verzamelen op het Hat Rin strand om er de godganse nacht een verschrikkelijke house- en techno-herrie te produceren (die tot op Koh Samui te horen is) terwijl ze spastisch staan te bewegen alsof ze aan een fatale spierziekte lijden, hetgeen in goedgelovig gezelschap voor 'dansen' moet doorgaan.
De drukte hiervoor begint al enkele dagen eerder op Koh Samui, tot grote vreugde van de Thaise politie, die in grote getale op het eiland neerstrijkt om iedereen op drugs te controleren. Ja, er zijn nog idioten die met (soft)drugs op zak door Thailand reizen, en die krijgen in de beruchte 'Bangkok Hilton'-gevangenis minimaal 30 jaar de tijd om daarover na te denken!

Buiten de full moon parties is Koh Pha Ngan echter een paradijsje. Er is een heel behoorlijke keuze aan accomodaties op het eiland.


 Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief!
en ontvang direct 20 handige tips in boekvorm!
Voornaam:
Email:
(Ik zal nooit spam versturen en je kunt je altijd weer afmelden)

 

thailand rechtsonder


Vior webmedia © 2006