Welkom op Thailand voor beginners.nl

 
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief...
 en ontvang direct 20 handige tips in boekvorm!
Voornaam:
Email:
(Ik zal nooit spam versturen en je kan je altijd afmelden)
Thailand voor beginners' is een volstrekt onafhankelijke informatie-site, louter en alleen bedoeld om de reiziger naar Thailand objectieve informatie te verschaffen, als tegenwicht t.o.v. de vaak sterk gekleurde (soms zelfs misleidende en pertinent onjuiste) informatie van de reisburo's en touroperators.  
 
thailand linksonder
 

Algemeen
Thailand is in z'n algemeenheid een veilig land. Ook Bangkok is niet onveiliger dan, bijvoorbeeld, Amsterdam, Londen of Parijs.

Persoonlijk voelen wij ons in Bangkok veiliger dan in Amsterdam, maar dat zegt natuurlijk niets. Voor alle grote wereldsteden en alle landen geldt: als u op het verkeerde moment op de verkeerde plek onder de verkeerde omstandigheden de verkeerde mensen tegenkomt, bent u de klos.
Het is net als met vliegen: vliegen is absoluut en wetenschappelijk bewezen de veiligste vorm van vervoer, maar daar hebt u weinig aan als juist het vliegtuig waar u in zit, crasht.
Maar deze kleine kansen daargelaten, geldt in Thailand wat overal ter wereld geldt: op elke plek waar veel mensen samendrommen (bij bezienswaardigheden, in grote stations, in shopping malls, drukke straten, op markten etc.) lopen zakkenrollers rond.

Vrees niet! Omdat in Thailand arbeidskrachten goedkoper zijn dan electronische beveiligings- apparatuur, wordt zo ongeveer alles bewaakt door 'security guards'. Gegarandeerd veilig!

Over 'Touting' ("scams" of in de vertaling "oplichterijen", zowel de onschuldige als de minder onschuldige vorm) leest u alles in "Eerste kennismaking".

Als u over lange afstanden reist met privé-busonderminkjes met de allergoedkoopste tickets , realiseer u dan dat deze firmaatjes in een wanhopige concurrentiestrijd verwikkeld zijn en dus vaak met slecht onderhouden bussen werken en chauffeurs die van een rijtijdenbesluit nog nooit gehoord hebben, om kosten te sparen; ook deze chauffeurs moeten hun geld verdienen met veel te hard rijden en veel te lang achter elkaar wakker blijven -vaak door drugsgebruik-, met alle mogelijke gevolgen van dien. Ook worden deze bussen wel eens in de nachtelijke uren bezocht door lieden die vinden dat u teveel heeft van wat zij te weinig hebben, en u dus alles afpakken. Ook stelen door de chauffeurs zelf komt wel eens voor. Goede raad: bezuinig niet een paar armzalige Baht op uw veiligheid; kies voor iets duurdere, maar betrouwbaarder ondernemingen of regel transfers in groepsvervoer of privé via locale travel agents. De prijzen blijven ook dàn waanzinnig goedkoop! Overigens: laat tijdens sanitaire en andere stops nooit waardevolle spullen (en geld uiteraard) achter in de bus. Vertrouw niemand, dat is altijd de beste tactiek.

Op lange treintrajecten reizen meestal gewapende bewakers mee; u ziet ze niet maar ze zijn er wel. Mede daardoor is treinreizen heel veilig in Thailand.

Drugs? Als u nu nog steeds zo dom bent om te denken dat u daarmee wel wegkomt (zelfs al gaat het maar om 1 gram Nederwiet), dan moet u het zelf maar weten.

Een pakje meenemen voor iemand? Als u de kans wilt lopen jarenlang in een Thaise gevangenis door te brengen, moet u gewoon zo aardig zijn om dat te doen. Onthoud: alle gruwelverhalen over het Thaise rechtssysteem en de Thaise gevangenissen zijn waar!

Onbeschermde sex? Als u uw eigen doodvonnis wilt tekenen kunnen wij u daarvan niet tegenhouden.

Neem niets aan van vreemden. Vooral als u per bus reist, want er zijn gevallen bekend van vriendelijke mensen die u snoepjes, fruit, drankjes of sigaretten aanbieden, die dan gedrogeerd waren met een sterk slaapmiddel, zodat beroven wel heel erg gemakkelijk werd!

Voor de rest: wees net zo voorzichtig als u in eigen land ook zou zijn, en er is in 99,9% van de gevallen nooit iets aan de hand.

Overal in Thailand, ook bij de ingangen van hotels en resorts, ziet u geüniformeerde bewakers. Telkens als u passeert salueren ze voor u, hetgeen een echt VIP-gevoel geeft. Ze zijn trouwens ook allemaal wereldkampioen fluitje blazen!

Zeer informatieve site met goede raad bij velerlei problemen, plus alle noodnummers van o.a. banken, creditcard maatschappijen etc.:

Loop niet te koop met uw rijkdom
Thailand mag dan een land zijn waar niemand honger lijdt, maar u bent er als westerling wèl walgelijk rijk. Voor het geval u het elders op deze site nog niet gelezen heeft: een bouwvakker verdient in Bangkok 175 Baht per dag. Dat is bijna hetzelfde bedrag dat u in een luxe hotel voor één cocktail betaalt!

Niet ieder mens kan het verdragen dat een ander méér heeft. Dus zijn er ook Thais die vinden dat u makkelijk die video-camera kunt missen, of dat halssnoer, of die mooie fotocamera, of die prachtige ring.
Advies: laat uw juwelen thuis in Nederland, of, als u ze toch meeneemt, in de kluis van uw hotel. (Of koop in Thailand prachtige namaakjuwelen voor een paar centen!). Hang uw dure camera niet uitbundig om uw nek, maar vervoer hem in een onooglijk plastic reclametasje. Of hou hem, als hij klein genoeg is, in uw zak.

Natuurlijk, u ziet in Bangkok duizenden mede-toeristen rondsjouwen met hun juwelen om hun nek en hun camera's op hun buik; u ziet hoe hun portefeuilles hun kontzakken doen opbollen. En het gaat ook in 99,9% van de gevalen goed. Neem alleen niet het risico om uw vakantie te bederven door uw eigen slordigheid. 'Show" uw pakken geld niet door het uittellen van een bedrag uit een dikke stapel.

Hou ook altijd uw bagage in het oog.  Enzovoorts.

Ongerust geworden? Nergens voor nodig. Wij hebben ook meegemaakt dat vergeten bagage de toeristen nagedragen werd door oplettende Thais; wij waren erbij toen iemand geld nagedragen werd dat hij had laten vallen, want er zijn ook heel veel normale eerlijke mensen in Thailand. Het is eigenlijk net als in Nederland

Voorzichtig met uw creditcards
Creditcards zijn aan de ene kant een zegen, maar aan de andere kant een bron van zorg. Creditcard-fraude is internationaal, dus ook Thailand ontkomt er niet aan.

Maar u kunt er zelf veel aan doen om frauduleuze handelingen te voorkomen. Zoals:

sta nooit toe dat iemand (een winkelier, ober, receptionist) met uw card volledig uit het zicht verdwijnt. Dan kan men namelijk uw handtekening kopiëren en later blanco slipjes invullen met willekeurige bedragen. Zeg dat u er op staat dat de transactie met de "machine" (het apparaat waar uw card doorheen gehaald wordt) onder uw ogen gebeurt.

U zult merken dat veel personeel in winkels, hotels en restaurants, dit al automatisch zo doet. Men weet van de hoed en de rand en wil voorkomen dat de klant, en/of het personeel zelf, in verlegenheid wordt gebracht.

Wèl is het zo dat er in veel restaurants in Thailand een aparte 'cashier' is, waar de bediening uw card mee naar toe neemt voor de afhandeling. Deze cashier is praktisch altijd in het zicht van de klant. U hoeft zich daar dan geen zorgen om te maken.

Uiteraard kunt u er van uitgaan dat in gerenommeerde hotels zelden iets met uw card gebeurt, ook als men bijvoorbeeld na het inchecken uw card even wil behouden om er alvast een blanco slip van te maken, om iets in handen te hebben als u zonder af te rekenen met de noorderzon zou vetrekken -dit is echter alleen het geval als de accomodatie niet vooruit betaald werd, zoals bij vooraf geboekte en groepsreizen de standaard is.

Toch hebben wij het één keer meegemaakt dat een medereiziger op de bovenomschreven wijze opgelicht werd. Het betrof een door alle Nederlandse touroperators aanbevolen hotel in Bangkok. Is dit dan een onbetrouwbaar hotel? Nee, het ging om een nieuwe medewerker die zich niet kon beheersen, en die na ontdekking ook onmiddellijk gearresteerd werd en ontslagen.
Dit soort dingen kunnen altijd gebeuren, overal ter wereld. In Thailand doet zich niet méér fraude met creditcards voor dan in andere landen waar veel toeristen komen.
Gelukkig kunt u elk onterecht afgeschreven bedrag van een credit card storneren (dus terug laten boeken).

DRUGS
Komt u in een gezelschap waarin drugs gebruikt worden (al is het maar 'n simpele joint) of bent u in een gezelschap en merkt u dat er drugs gebruikt gaan worden, maak dan dat u weg komt, zo snel mogelijk.Als de politie opduikt (vaak wordt deze getipt) dan bent u in heel grote problemen. En dan drukken we ons nog zwak uit!
Ook komt het voor dat in zo'n geval een 'razzia' wordt geënsceneerd waarna u uw arrestatie kunt voorkomen door ... juist: smeergeld te betalen. Het gaat er dus alleen maar om u veel geld af te troggelen, want alleen (tien)duizenden Euro's kunnen u dan nog redden..Maar dat is alleen als u geluk heeft. In alle andere gevallen loopt u kans op vele ellendige jaren in een Thaise gevangenis.

GOKKEN? NEE DUS!
Gokken is illegaal in Thailand, behalve de State Lottery uiteraard, waarvan de 'tickets' op elke straathoek worden aangeboden.
Laat u nooit verleiden om, ook niet in privé-huizen, mee te doen aan kaart- of andere gokspellen. Als u al niet door de Thais belazerd wordt, dan komt er zogenaamd tot ieders verbazing een geheel onverwachte politierazzia ... (zie hierboven).

Alleenreizende vrouwen
Als alleenreizende blanke vrouw zult u in Thailand veel minder problemen hebben dan bijvoorbeeld in andere Westerse, en zeker in Islamitische landen.

U wordt met evenveel respect behandeld als mannen, en loopt ook niet meer risico's dan zij lopen, zeker als u uw gezond verstand gebruikt en niet onnodig naar plekken gaat waar u, als deze in uw eigen land zouden zijn, zich ook niet helemaal op uw gemak zou voelen.

Talrijk zijn de getuigenissen van alleenreizende vrouwen die zich juist in Thailand veel meer op hun gemak voelden dan in andere landen op deze wereldbol.

Kijk uit in "Go-Go-bars" en "Special Shows"

Voor het geval u een bezoek wilt brengen aan een "Go-Go-bar" of een "Special Show" (waar dames stunts uithalen met een bepaald lichaamsdeel en artikelen die daar normaal gesproken niets te zoeken hebben) geldt dat dit vaak nogal ranzige ondernemingen zijn waar u opgelicht wordt waar u bij staat. Want hoe ranziger de voorstelling, hoe groter de kans dat de onderneming gerund wordt door Thaise of Chinese maffia.De truc is dat u naar binnen gelokt wordt door aanbiedingen met niet-dure drankjes, maar bij het afrekenen schrikt u zich te pletter: er staan heel veel drankjes op die u nooit besteld heeft voor prijzen waar u ter plekke een hartverzakking van krijgt. Of de eerder genoemde lage prijzen zijn plotsklaps vertienvoudigd! Meerdere grofgebouwde personen omringen u om u aan te moedigen de rekening toch te voldoen. U mag raden wat er gebeurt als u blijft weigeren te betalen.
Gebruik uw gezond verstand en ga geen louche tenten binnen; zeker niet zonder gezelschap.

Neem voorzorgsmaatregelen, ook financiële

1. Maak fotokopieën van uw paspoort, laat uw paspoort in de kluis van het hotel en draag de kopieën steeds bij u voor het geval dat u door de politie om een identificatie gevraagd wordt.

2. Maak fotokopieën van uw vliegticket(s) en bewaar die apart van de originele.

3. Maak een fotokopie van uw reisverzekeringspolisblad of neem uw ziekenfonds/ziektekosten- verzekerings-pasje mee

4. Neemt u Travellercheques mee, maak daar dan fotokopieën van en bewaar die apart van de originele.

5. Schrijf op een briefje de nummers van uw (post)bankpassen en creditcards, en bewaar dat briefje dan natuurlijk los van uw passen en cards! Beter nog: gebruik de mogelijkheid hieronder:

VERLOREN/GESTOLEN CREDITCARDS, TRAVELERS CHEQUES EN BANK(PIN)PASSEN MELDEN/LATEN BLOKKEREN:

Misschien nóg handiger voor uw bankpassen, verzekeringen, paspoort, creditcards etc: neem een (tijdelijk) e-mail-adres bij Hotmail, Gmail of Yahoo en stuur vóór vertrek een e-mailtje met al die nummers naar uw eigen mailbox. Die kunt u dus niet verliezen en u kunt er altijd bij (als er een internet-café in de buurt is). Een uitermate slimme tip van een lezer. Dank!

6. Laat uw geld, passen, creditcards en reisdocumenten zoveel mogelijk in de kluis van uw hotel.

7. Als u toch alles moet meenemen (bijvoorbeeld onderweg op reis door het land), stop al uw documenten en geld dan minimaal in een heuptasje.
Verbergen in een schouder-holstertasje is nog beter!
Persoonlijk vinden wij een heuptasje niet goed genoeg: dat blijft voor iedereen zichtbaar. Beter is een 'money belt' (een riem waarin u aan de binnenkant geld kunt verstoppen), maar daar past dan weer geen paspoort in.

Het allerbeste vinden wij, uit ervaring, een 'schouder-holstertasje'; hierin kunt u niet alleen uw geld maar ook de benodigde documenten (pasjes, paspoort, ticket) kwijt. Deze schouderholster doet u over uw schouder onder uw shirt of blouser- u voelt 'm niet of nauwelijks tijdens het dragen, en het ding is uitwasbaar. Zo'n schouderholster is te koop bij o.a. Vroom & Dreesmann voor ca. 6 Euro.

In tegenstelling tot wat de foto op de verpakking suggureert draagt u de schouderholster natuurlijk onder uw kleding!

8. Laat uw 'grote' geld in uw holstertasje en draag wat u per dag zo ongeveer nodig heeft gewoon op een normale, makkelijk bereikbare plek (dan hoeft u niet om de haverklap in dat tasje onder uw oksel te zijn). Zelf lopen wij al jaren door Bangkok en Thailand met wat bankbiljetten in het borstzakje van het shirt. Nooit een probleem gehad.

Politie en Tourist Police
Thaise politie-agenten worden slecht betaald. Er gaan dan ook talloze verhalen rond over 'afkopen' van bekeuringen. Bovendien spreken ze nauwelijks Engels, alleen Thais. Alleen daardoor al delft u altijd het onderspit.Zolang u alleen maar een overtreding pleegt (door rood licht lopen, oversteken waar het niet mag, een sigarettepeuk op straat gooien) valt het leed te overzien; u krijgt een bekeuring die u eigenlijk op het dichtsbijzijnde politiebureau moet gaan betalen. Maar meestal kunt u die boete ook afkopen met de smoes dat u geen tijd heeft om naar het bureau te gaan. Een paar honderd Baht is meestal voldoende voor dat soort bekeuringen.

Een goede raad: zelfs als u 100% zeker weet dat de politieman ongelijk heeft, probeer dan niet uw gelijk te halen. Het is onbegonnen werk en u moet écht mee naar het bureau. Betaal gewoon die paar honderd Baht en accepteer het onrecht.

Natuurlijk is dat corruptie. Aan de andere kant: politiemannen worden niet alleen slecht betaald, ze moeten ook hun eigen uniform, wapen etc. kopen van hun eigen geld! En een simpele verkeersagent in Bangkok waagt al z'n leven door de onwaarschijnlijk hoge luchtvervuiling!

Overigens: een politieman zal u nooit vragen om een bekeuring af te kopen. Het moet uw eigen initiatief zijn. Het discreet verbergen van een of twee bankbiljetten in uw paspoort of rijbewijs (dat u toch altijd moet laten zien) is voldoende. Met de nadruk op discreet: ga het geld niet uittellen!

Toch zijn er talloze ervaringen van westerlingen in Thailand dat de Thaise politie uitermate correct en beleefd optreedt. Zeker als u uw stem niet verheft en ook beleefd blijft.En: u kunt altijd nog de hulp inroepen van de Tourist Police (zie hieronder), tenzij u bij een ongeval betrokken raakt of bij criminaliteit (waaronder begrepen 'scams' - zie "Eerste kennismaking" - 'Touts').
Voor minder ernstige politiezaken die u als toerist mee kunt maken moet u zéker naar de Tourist Police. Dit korps is speciaal in het leven geroepen voor westerse toeristen. De agenten spreken goed tot zeer goed Engels, en staan in principe aan uw kant, ook tegenover de gewone Thaise politie (tenzij u zich aan een misdaad heeft schuldig gemaakt).
Roep dus wanneer nodig altijd direct de hulp in van de Tourist Police, met een makkelijk en universeel telefoonnummer:

TOURIST POLICE IN BANGKOK: telefoon 1155

Het schijnt gelukt te zijn: blijkens de eigen website van de Tourist Police is deze nu in heel Thailand bereikbaar onder hetzelfde telefoonnummer: 1155!

Een goede tip: vraag in elke plaats waar u overnacht in het hotel bij de receptie welk het nummer is van de Tourist Police ter plaatse en schrijf dat op een briefje dat u bij u draagt.

Corruptie bij hoog en bij laag!
Dit is bepaald geen flatteus onderwerp, maar de eerlijkheid gebiedt het te zeggen: Thailand is door en door corrupt. Nooit anders geweest.

Blijft de corruptie bij ons in Nederland nog beperkt tot de hogere politieke en zakelijke echelons, in Thailand loopt de corruptie van hoog tot laag door alle beroepsgroepen en sociale klassen heen.

Dat gaat van redelijk onschuldig ('tea money - een klein bedrag of iets van niet zo'n grote waarde) tot schandalig (regelrechte omkoping)

Redelijk onschuldig
bijvoorbeeld, u heeft voor een maand een bungalow gehuurd. Soms bent u een paar dagen weg, bijvoorbeeld op een excursie. U loopt even binnen bij het dichtsbijzijnde politiebureau, u maakt vriendelijk kennis met de aanwezigen en vertelt waar u woont en dat u regelmatig meerdere dagen weg bent. U laat een kratje bier achter, of een mooie fles buitenlandse wisky, en ziedaar: met de regelmaat van de klok zal er een politiewagen rond uw huis patrouilleren.


Ander voorbeeld: u wordt bekeurd voor een lichte verkeersovertreding. Een politieagent houdt u staande en vertelt u dat hij een bon gaat uitschrijven voor 500 Baht. In Thailand moet u die dan meteen bij het dichtsbijzijnde politiebureau gaan betalen. Dat kan nogal ver weg zijn en uren gezoek betekenen. Wat is er dan aan de hand achter de schermen? Als u die bon inderdaad gaat betalen in het politiebureau, dan gaat 250 Baht naar de gemeente (of de commissaris), 200 Baht gaat in "de pot" van het politiebureau en 50 Baht gaat naar de bekeurende agent zelf.

Nu legt u de agent en almaar glimlachend heel vriendelijk uit dat u haast heeft, en stelt voor dat u de agent 200 baht geeft, zodat hij die dan op het politiebureau kan betalen als hij toch daar weer komt. (Merk op dat u 'vergeten' bent dat de agent oorspronkelijk 500 Baht noemde). Nu geeft u de man uw paspoort of rijbewijs met daarin gevouwen 200 Baht. De agent zal voor u salueren en u kunt gewoon uw weg voortzetten. (Politie-agenten worden zeer slecht betaald in Thailand).

Tea Money kan ook in de vorm van natura voor komen. Voorbeeld: u komt aan de grens en de douane vindt 4 flessen whisky in uw bagage. Vaak wordt dan niet direct gesproken over boete, maar men begint wat moeilijk te kijken en u voelt de bui al hangen. "Mooie whisky", zegt de douaneman, "maar wel wat veel, 4 flessen". "U heeft gelijk, officer", zegt u dan met een stralende glimlach, "neemt u er maar een." En u mag 3 flessen gewoon meenemen.

Als u Tea Money geeft, doe dat dan nooit openlijk, maar altijd tersluiks. Doe bijvoorbeeld een paar briefjes van 100 Baht in uw paspoort of rijbewijs of leg ze zo onopvallend mogelijk neer op tafel bij andere spullen (die er daar desnoods bewust bij legt, zodat het lijkt alsof u die briefjes 'vergeet'. Ook bij regelrechte omkoping dient u ervoor te zorgen dat alles heel onopvallend en voor anderen niet direct zichtbaar gebeurt.

Schandalig
in Thailand is het usance dat de wet uitsluitend wordt nageleefd als de overheid (politie of ambtenarij) daar uitdrukkelijk bevel toe geeft.  Dus kunnen de Thais de wetten aan hun laars lappen, want de overheid treedt toch niet op. Vaak wordt die overheid ook betaald om niet op te treden en jarenlang de andere kant op te kijken ("tea money"). Ook zonder "tea money" gedoogt de overheid wetsovertredingen. Zo is prostitutie bij wet verboden, maar tiert openlijk welig. Vaak mogen politieagenten gratis gebruikmaken van de diensten van bordelen - en dat doen ze in groten getale.

Maar dan is het plotseling zover: men houdt een "crack down" (meestal op bevel van hogerhand), een razzia van soms meerdere dagen waarin iedereen wordt beboet (en/of meegnomen naar het politiebureau) die doet wat wettelijk niet mag - precies hetzelfde dat diezelfde politie-agenten altijd oogluikend hebben toegestaan.
U begrijpt al waar dit heengaat: slechts tegen betaling mag men verder gaan met de business of wordt men weer vrijgelaten. Zo kan het voor komen dat dezelfde politie-agenten die gezellig meekijken bij een privé-vertoning van een pornofilm in een achterzaaltje van een bar, enkele dagen later deel uitmaken van het peloton dat de razzia in hetzelfde etablissement uitvoert. Maar wees gerust: wie regelmatig extra betaalt krijgt van tevoren een seintje!
(Overigens gaat na zo'n 'crack down' al spoedig alles weer z'n gewone gang, precies zoals voordat de crack down plaatsvond! Men had gewoon weer even wat extra geld nodig!).

Onnodig te zeggen dat niet alleen de Thaise politieagenten, maar ook de Thaise ambtenaren van hoog tot laag even corrupt zijn. Dat geldt voor funktionarissen die vergunningen moeten afgeven even goed als voor de keurige douane-ambtenaren op het vliegveld en bij de grenzen. Iedereen is dus met een paar honderd Baht omkoopbaar. Sterker nog, er lukt je bijna niets in dit land zonder "tea money".

Toch merkt 95% van de toeristen weinig of niets van corruptie gedurende hun vakantie in Thailand.

 


 Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief!
en ontvang direct 20 handige tips in boekvorm!
Voornaam:
Email:
(Ik zal nooit spam versturen en je kunt je altijd weer afmelden)

 

thailand rechtsonder


Vior webmedia © 2006