Welkom op Thailand voor beginners.nl

 
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief...
 en ontvang direct 20 handige tips in boekvorm!
Voornaam:
Email:
(Ik zal nooit spam versturen en je kan je altijd afmelden)
Thailand voor beginners' is een volstrekt onafhankelijke informatie-site, louter en alleen bedoeld om de reiziger naar Thailand objectieve informatie te verschaffen, als tegenwicht t.o.v. de vaak sterk gekleurde (soms zelfs misleidende en pertinent onjuiste) informatie van de reisburo's en touroperators.  
 
thailand linksonder
 

Groepsreis of individuele reis?

Groepsreizen
Als u reizen in een groep leuk vindt, dan zijn er bij de Nederlandse reisorganisaties talloze mogelijkheden om in 11 tot 22 dagen met een rondreis heel veel van het land te zien. Vele excursies zijn bij deze rondreizen inbegrepen.
In ieder geval zijn deze rondreizen vaak heel voordelig en doorgaans van prima kwaliteit. U verblijft in goede hotels, u wordt begeleid door goede gidsen, etc. U reist dan gedurende al die tijd met hetzelfde gezelschap, en daar hou je van of niet.
Vaak eindigt zo'n rondreis met een meerdaagse strandvakantie, meestal in Pattaya/Jomtien, soms in Cha-Am/Hua Hin. Zit zo'n strandvakantie er niet aan vast, dan is er altijd wel een weekje verlenging in een van deze badplaatsen aan vast te knopen. Daarnaast bieden de Nederlandse reisorganisaties gecombineerde of thematische (rond)reizen aan zoals cultuurreizen, meerlanden-reizen (b.v. Thailand, Cambodja en Laos), op natuur gerichte reizen, avontuurlijke reizen (jungle-treks), duikreizen, golfreizen etc.

Individuele reizen en 'Super-Individuele reizen', Startpakketten
Een aantal touroperators bieden individuele reizen aan; daaronder wordt verstaan één of meer meerdaagse tours of rondreizen op basis van een startpakket (vliegticket naar Bangkok). U kunt deze reizen dus zelf samenstellen met diverse 'bouwstenen', en u reist dan alleen of met uw eigen gezelschap  van 2 of meer personen. Sommige tours maakt u dan wèl met andere reizigers samen, maar nooit in een groot gezelschap (maximaal 7 personen). De diverse tours als bouwstenen kunt u ook voordelig bij Greenwood Travel in Bangkok boeken (zie onder "Vliegtickets en hotels boeken").

Super-Individuele reizen
Wij onderscheiden dan ook nog de "Super-Individuele reizen": u boekt een startpakket (vliegtickets naar Bangkok al dan niet in combinatie met 1 hotelovernachting) en regelt de rest geheel of gedeeltelijk zelf, al dan niet aangevuld met (meerdaagse) tours of een huurauto, of een auto of minibusje met chauffeur (en eventueel een gids). U reist dan gegarandeerd alleen met uw eigen groepje (2 of meer personen). Buiten het hoofdseizoen (dat loopt van november t/m februari) kunt u zelfs op de bonnefooi door Thailand reizen. De meeste hotels hebben dan altijd lege kamers, vaak extra voordelig. Uitzonderingen: 2 weken rond Chinees Nieuwjaar (midden februari), 2 weken rond Thais Nieuwjaar (Songkran, 2 weken rond 14 april), de Kerst/Nieuwjaarsperiode en de periode juli-augustus -dan is het ook in de hotels in Thailand druk vanwege de (school- en bedrijfs-)vakanties in West Europa.

Thailand leent zich uitstekend voor zulke Super-Individuele reizen, vooral omdat het openbaar vervoer wonderlijk goed geregeld is en bovendien belachelijk weinig kost (zie onder 'Taxi's en ander vervoer'). Treinen zijn ook supergoedkoop (voorbeeld: van Bangkok naar Chiang Mai -toch een reis van ruim 13 uur- kost met de 1e klas nachttrein in een coupé met airco en slaapcouchette nog geen 30 Euro enkele reis. En binnenlandse vluchten met Bangkok Airways of Thai Airways zijn eveneens verrassend voordelig (voorbeeld: van Bangkok naar Chiang Mai -1 uur vliegen- kostte ons 45 Euro pp enkele reis -in november 2006).
Bovendien bestaat er in Thailand zoiets als 'ongeregelde charters': dit betekent dat u met iedere taxichauffeur of aanbieder van privé-vervoer (want er zijn vele taxi-vormen in Thailand) kunt onderhandelen over de prijs om u naar een bepaalde plek of plaats te brengen. Dat is vaak wonderlijk voordelig. Bijvoorbeeld: van Bangkok naar Pattaya (toch gauw zo'n twee uur rijden) kost u doorgaans niet meer dan E 25-30 voor 2 personen in een gecharterde taxi. Met maximaal 7 mensen in een minibusje kan het al voor zo'n 6 Euro per persoon! Zie voor meer informatie over vervoer onder "Taxi's en openbaar vervoer".

Ook de hotels in Thailand zijn aangenaam voordelig. U verblijft al in een 2-persoons airco kamer met bad/douche en privé-toilet in een goed toeristenklasse ***hotel voor zo'n 15 Euro (per kamer!, dus voor 2 personen, per nacht), en dat is bijna altijd inclusief (riant) ontbijt! In een middenklasse ****hotel wordt dat 22 Euro per kamer voor 2 personen per nacht inclusief ontbijt; voor een DeLuxe kamer vanaf 24 Euro voor 2 personen per nacht inclusief ontbijt!
Zoals gezegd: elk soort reis, groepsreis, individuele reis of super-individuele reis kunt u in Nederland boeken.

Wat wilt u zien en doen?
Als u in relatief korte tijd veel van het land en z'n cultuur wilt zien, en wilt u liever niets zelf regelen, dan is een groeps- of individuele rondreis een goede keuze.
Voor strandvakanties komen Phuket, Krabi, Koh Samui, Hua Hin/Cha Am, Koh Chang, Koh Samet  en Pattaya in aanmerking (al is Pattaya een echte 'sex-bestemming'-zie Korte Impressie van Pattaya). Op de meeste strandbestemmingen kunt u duiken (veel PADI-duikscholen) en snorkelen. Er zijn overigens veel meer strandbestemmingen op kleinere en vaak minder bekende eilanden (Koh Samet, Koh Chang); vele daarvan hebben echter minder comfortabele accomodaties, zodat ze wat minder geschikt zijn voor ouderen en gezinnen met kinderen en meer voor jongelui.

(Voor meer informatie zie onder de "Impressies van Koh Samui, Hua Hin, Koh Chang, Koh Samet en Pattaya".

Ook zijn er mogelijkheden genoeg voor wie aan (jungle)trekking, rafting en andere sportieve activiteiten wil doen, met name in bestemmingen richting Chiang Mai/Chiang Rai en Birma. (Voor meer informatie zie "Chiang Mai”.
Als u bergen wilt beklimmen moet u in de buurt van Petchabun zijn.

Daarnaast zijn er talloze natuur- en wildparken over het hele land verspreid; u kunt hiervoor ook speciale meerdaagse excursiereizen boeken.

De Isan is een streek ten oosten/noordoosten van Bangkok waar weinig toeristen komen en u het authentieke Thaise landleven nog kunt meemaken; een belevenis!

En dan is er natuurlijk altijd nog Bangkok, door velen verguisd als te druk en smerig vanwege de inderdaad nogal uitdrukkelijk aanwezige dieseldampen, maar in werkelijkheid een krankzinnige (in de zin van prettig gestoorde), chaotische metropool met 12 miljoen mensen. Waar, aan de voet van de pijlers van de snelwegen die dwars door de stad lopen en de Skytrain die daar weer overheen gaat, mensen gewoon op straat hun winkeltje of "foodstall" uitbaten of simpelweg wonen.

Los van de schitterende tempels en de weinig exotische, maar vaak imposante en soms zelf architectonisch heel mooie wolkenkrabbers, is -voor wie goed wil kijken- Bangkok echter ook een stad waar Azië met volle kracht op je neerdondert, en waar je temidden van al de chaos en herrie ineens in een betrekkelijke oase van rust op een locaal marktje loopt of op het erf van één van de bewoners staat. Waar je dan altijd met een glimlach wordt begroet.
U leest meer over Bangkok in onze special "Bangkok voor beginners"

Vermijd een dubbele verzekering
Om te beginnen: check bij uw ziekenfonds- of particuliere ziektekostenverzekeraar of u tijdens uw vakantie in Thailand verzekerd bent tegen medische kosten via uw lopende verzekering; vaak is dat zo. Veel mensen weten dit niet en sluiten een reisverzekering met medische kosten af (of hebben een doorlopende reisverzekering met dekking van medische kosten), zodat ze dubbel betalen! Neem wèl het pasje (of polisblad) van uw ziekenfonds/ziektekostenverzekering mee!

Vaccinaties
Voor Thailand wordt een DTP-vaccinatie (Dyfterie, Tetanus, Polio) aanbevolen, evenals een vaccinatie tegen Hepatitis A. Ze zijn niet verplicht.

Raadpleeg tenminste zes weken voordat u naar Thailand gaat de dichtsbijzijnde GG&GD, of uw huisarts hierover (zie ook de links hMalaria
Malaria komt in Thailand alleen nog in de grensgebieden met Birma, Laos en Cambodja voor, en in jungles. Het nemen van malaria-profylaxe (Lariam) is niet aan te bevelen vanwege de bijverschijnselen die bijna nog erger zijn dan de kwaal. Bovendien kunnen er bij het nemen van malaria-profylaxe zich symptomen voordoen die sprekend lijken op de symptomen van ... malaria!

Het volstaat dan ook als u goede voorzorgsmaatregelen neemt om te voorkomen dat u wordt gestoken, ook door 'gewone' muggen die u overal in Thailand kunt tegenkomen, uiteraard vooral in de buurt van stilstaand water.

Houd 's avonds armen en benen bedekt en smeer alle overblijvende blote huid goed in met een muggenwerend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar DEET in zit. (Hoe hoger de concentratie DEET, hoe langer u beschermd bent - tot 8 uur bij 50% DEET). U vindt dit o.a. bij Tropenzorg (Care Plus), maar ook in Thailand: Jaico is wat de Thais zèlf gebruiken, en dat is prima en goedkoop. Hetzelfde geldt voor Maxi DEET, ook verkrijgbaar in Thailand, dat een concentratie heeft van maar liefst 95% DEET en daardoor minder geschikt is voor kinderen.

Noot: spuit dunne kleding ook altijd in met uw DEET-middel, want muggen kunnen door dunne kleding heen steken.


Een klamboe is ideaal, maar ga die niet meesjouwen. Ze zijn in Thailand voor een habbekrats te koop en vele, zelfs de goedkoopste, hotels en guesthouses in malaria-gevoelige gebieden hebben hun bedden er standaard mee uitgerust. (In een airconditioned kamer zult u nooit een mug vinden; daar kunnen ze niet tegen!)
Een beetje sprayen met Citronella, gebaseerd op citroengras (in Thailand te koop, kost bijna niks) helpt bovendien de muggen weg te houden en doet uw kamer heerlijk fris ruiken!

Reizigersdiarree
Korte perioden van diarree (reizigersdiarree) kunnen onstaan door verandering van temperatuur, klimaat en andersoortig eten. Meestal is dit ongemak in twee dagen weer over. Neem in ieder geval een voorraadje Norit, Diacure of Loperamide mee.
Let wel: Norit, Diacure en Loperamide zijn symptoombestrijders en handig voor als u reizigersdiarree heeft en toch reizen moet of iets wilt ondernemen: ze helpen tijdelijk, maar nemen de oorzaak niet weg. Bovendien vernietigen ze niet alleen de kwade darmflorabacteriën, maar ook de goede.

Om diarree te voorkomen is het aan te raden om dagelijks 1 tablet Orthisept (Orthica) te slikken. Dit middel bevat grapefruitzaadextract dat schadelijke bacterien en met name parasieten doodt zonder dat het de darmflora aantast.

Als extra maatregel kunt u 's avonds voor het slapen gaan ook nog Orthiflor Plus (Orthica) nemen. Dit is een darmbacteriepreparaat om de hoeveelheid goede bacteriën op peil te houden. Zo geeft u ziekteverwekkers minder kans.
Ook nadat reizigersdiarree of bacteriële diarree is opgetreden, is het verstandig Orthiflor Plus (Orthica) te gebruiken om de darmflora weer op peil te brengen.

Bacteriële diarree (voedselvergiftiging)
Bij aanhoudende reizigersdiarree waarbij u zich ook wat ziekjes en slapjes voelt, of die 'explosief' is, (soms met gelijktijdig braken) is het waarschijnlijker dat u een bacteriële diarree heeft opgelopen (voedselvergiftiging). Dan heeft u antibiotica nodig. Die kunt u in Thailand in elke 'Pharmacy' zonder recept verkrijgen, dat is heel gewoon daar. Thaise apothekers (meestal Chinezen) fungeren voor veel mensen als 'halve' dokters; ze zijn zeer kundig op medicijngebied en hebben dan ook jarenlang gestudeerd en een zwaar staatsexamen moeten afleggen voordat ze hun vergunning kregen. Als u bacteriële diarree heeft en zelf naar zo'n apotheker gaat, hoeft u meestal niet eens iets te zeggen of te vragen: men ziet aan uw pipse gezicht meteen al wat er aan de hand is.
Men zal u dan Norfloxacin geven (400 mg, twee per dag gedurende drie dagen) of Ciprofloxacin (500 mg, twee per dag gedurende 5 dagen). Beide middelen zullen ervoor zorgen dat u zich reeds na één dag beter voelt, maar altijd wèl de kuur helemaal afmaken!
Geven deze middelen geen verlichting binnen twee dagen, ga dan direct naar een arts, clinic of hospitaal.

Belangrijk bij zowel reizigersdiarree als bacteriële diarree: vanwege het grote vochtverlies moet u veel drinken om te voorkomen dat u uitdrogingsverschijnselen krijgt. Drink veel slappe thee met een beetje suiker, gewoon drinkwater uit een fles (niet ijskoud) of frisdrank die u zo lang heeft laten staan dat er geen belletjes meer zijn en dan ook nog aangevuld met evenveel drinkwater (niet ijskoud).

Uitdrogingsverschijnselen: als u weinig urine produceert die bovendien heel sterk geconcentreerd is (en een sterke geur afgeeft), en/of last van kramp krijgt in uw kuiten of tenen, dan heeft u uitdrogingsverschijnselen. Deze hebben niet direct te maken met de hoeveelheid vocht die u verloren heeft, maar met de mineralen en zouten (elektrolyten) die u door al dat vochtverlies ook verloren heeft.
Dan heeft u ORS (Oral Rehydration Salts) nodig. Deze kunt u zowel in Nederland als in Thailand kopen. In Nederland is er o.a. Orisel van Nutricia en Care Plus van Tropenzorg. In Thailand zijn diverse merken te koop, soms met een aangenaam (citroen)smaakje.
U lengt het poeder gewoon aan met drinkwater (uit een fles, uiteraard).
Ook als u bovenmatig transpireert is het verstandig om elke dag, uit voorzorg, een glaasje water met ORS te nemen. Kwaad kan het in ieder geval niet!

 

DRINK NOOIT KRAANWATER IN THAILAND, ALLEEN WATER UIT FLESSEN WAARVAN DE VERZEGELDE DOP NOG INTACT IS. BADEN, DOUCHEN EN TANDENPOETSEN KAN WEL MET KRAANWATER, ZOLANG U HET NIET DOORSLIKT.

SARS en vogelpest
Naar ons beste weten is SARS zowel als vogelpest op dit moment (maart 2007) geen probleem in Thailand. Maar het is verstandig te bedenken dat Aziatische overheden (de Thaise overheid niet uitgezonderd) niet altijd even eerlijk en snel zijn met het signaleren van nieuwe meldingen, uit angst voor het wegblijven van toeristen. Daarom: vermijd dierenmarkten en raak geen levende kippen en andere vogels aan.

AIDS en SOA
Thailand heeft nog steeds een serieus HIV- en AIDS-probleem. Hoe het met andere sexueel overdraagbare aandoeningen staat weten we niet. Daarom: doe dus nooit aan onbeschermde sex. Condooms zijn overal voor weinig geld te koop in Thailand. Omdat de 'maten' van Thaise en Nederlandse heren nogal schijnen af te wijken (we gaan hier niet dieper op in) is het wellicht verstandiger uw condooms in uw eigen maat vanuit Nederland mee te nemen ...

Uw eigen medicijnen
Als u medicijnen gebruikt, haal dan bijtijds via herhalingsrecepten een voorraad bij uw apotheek die voldoende is voor de duur van uw vakantie, plus een à twee weken (voor het geval dat u, om welke reden dan ook, langer moet blijven). Het is namelijk niet zeker dat de medicijnen die u in Nederland gebruikt ook verkrijgbaar zijn (en in exact dezelfde samenstelling en dosering) in Thailand. Ook is het verstandig uw apotheek een computer-uitdraai ("medicijnen-paspoort") te laten maken van uw medicijnengebruik en die mee te nemen, voor het geval dat u uw medicijnen kwijt raakt of langer moet blijven dan u gedacht had.
Neem uw medicijnen mee naar Thailand in uw handbagage; dan heeft u ze tenminste tot uw beschikking als uw koffer niet mee zou komen met uw vlucht ...

Toilet en hygiëne

Toilet
De Thais zijn een proper volk, maar hun toiletgewoonten zijn nogal afwijkend van de westerse. Alleen in de op westerlingen gerichte guesthouses en hotels vindt u 'zit-toiletten' zoals wij gewend zijn, kompleet uitgerust met toiletpapier. In alle andere gevallen moet u naar een Thais toilet, en dat is een 'hurk-toilet': een porceleinen bak met een gat en twee porceleinen 'voetstappen' waarop u uw voeten zet; vervolgens ontdoet u zich van de onderkleding, hurkt u en doet u waarvoor u gekomen bent. Voor de gemiddelde westerling (en zeker voor wat ouderen onder ons) vergt dat niet alleen enige lenigheid, maar vooral ook oefening, zodat bij het ontbreken daarvan deze in wezen zo simpele onderneming kan ontaarden in een helse nachtmerrie. Het is inderdaad geen feestelijk vooruitzicht om, met je broek op je enkels, achterover te hellen en langzaam maar zeker in het gat te zinken!
Op zo'n Thais toilet ontbreekt bovendien toiletpapier. In plaats daarvan staat er een enorme bak met water en een grote houten lepel, waarmee u met dat water kunt doen wat u anders met toiletpapier zou doen. (Het is ons trouwens een raadsel hoe Thais het voor elkaar krijgen na zo'n 'watersmijt-beurt' met volstrekt droge kleren weer naar buiten te komen - voor ons één van de grootste mysteries van Azië!).

Ons advies is: probeer die Thaise toiletten te vermijden. In Bangkok en andere toeristische bestemmingen is dat nooit zo'n probleem, want er is altijd wel een hotel niet ver weg waar u naar binnen kunt lopen en gebruikmaken van de daar aanwezige sanitaire faciliteiten.

Bent u onderweg in Thailand, of in kleinere plaatsen of afgelegen gebieden, dan is er uiteraard niet altijd zo'n hotel binnen loopafstand en heeft u òf een probleem, òf een "Hoge-Noodpakket" bij u:

Persoonlijk hebben wij, of we nou in Bangkok zijn of ergens anders, altijd dat eigen 'Hoge-Noodpakket' bij ons. Het bestaat uit een hersluitbaar pakje vochtig toiletpapier en een flesje 'zeep zonder water' (desinfecterende gel met hetzelfde effect als water en zeep), verkrijgbaar van verschillende merken bij drogisterijen in Nederland (o.a. bij Kruidvat, eigen merk).
Trouwens ook heel handig als u bij een 'gewoon' toilet te laat bemerkt dat het closetpapier of de zeep op is!

Denk er aan dat in een aantal gevallen een 'westers toilet' een Thaise uitvoering betreft die er niet tegen kan dat er ook toiletpapier ingegooid wordt; hiervoor staat dan een aparte mand tot uw beschikking waar het gebruikte papier in moet. Dit geldt trouwens ook voor de Thaise hurktoiletten; daar mag u ook geen (zelf meegenomen) toiletpapier in het gat gooien.
Wèl heeft een Thaise uitvoering van een westers toilet vaak een korte "doucheslang", die u kunt gebruiken voor een bidet-funktie.

Hygiëne
Thailand is in de tropen. Het is er heet en vaak vochtig. Dat betekent dat de gemiddelde westerling de hele dag heel hard zweet. En daaruit volgt dus dat er een verhoogde mate aan persoonlijke hygiëne moet worden betracht. Niet alleen omdat infecties in de tropen altijd op de loer liggen, maar ook omdat westerlingen -door het langdurig eten van zuivelproducten en vooral kaas- naar Thaise (en andere Aziatische) maatstaven al snel 'ruiken'. Dit schijnt vooral te komen doordat de Thais zelf praktisch nooit zuivelproducten, en al helemaal geen kaas, eten. En dit is geen fabeltje (vergelijk het met het eten van knoflook: wie het zelf ook gegeten heeft, ruikt het van een ander niet. Maar wie het niet gegeten heeft ...). Dus 2x per dag douchen en minstens 1x per dag schone kleren aan; bij hevig transpireren zelfs vaker!
Pas ook op voor schimmelinfecties, die in de tropen heel snel kunnen optreden, vooral onder de oksels, in het kruis en tussen de tenen. (De Thais zelf douchen minstens 2x per dag, zelfs bij minimale sanitaire voorzieningen!). Krijgt u toch uitslag, gebruik dan talkpoeder of, nog beter, 'Prickly Heat', verkrijgbaar in Thailand.

Paspoort en visum
Als u een Nederlands of Belgisch paspoort heeft en maximaal 30 dagen aaneengesloten in Thailand verblijft, heeft u geen visum voor Thailand nodig. Voor de periode van 30 dagen moet u de datum van vertrek uit Nederland of België én de datum van vertrek uit Thailand meerekenen. U krijgt dan bij biinenkomst in het land automatisch een gratis 'Tourist Visum On Arrival' in uw paspoort.
Let op: bij vertrek uit Thailand moet uw paspoort nog tenminste 6 maanden geldig zijn. Kijk uw paspoort tijdig na en zorg zonodig voor een nieuw.

Wilt u langer dan 30 dagen aaneengesloten blijven (ook als dat maar 31 dagen, of zelfs maar een paar uur is) dan moet u een z.g. 60-dagen toeristen visum hebben. Dit kunt u verkrijgen bij de Thaise Ambassade in Den Haag en het Thaise Consulaat in Amsterdam. U dient het visum uiterlijk 2 weken vóór vertrek aan te vragen.
Het 60 dagen-visum kost E 30,-. Voor het verkrijgen van dit visum heeft u nodig:*uw paspoort (dat bij vertrek uit Thailand dus nog minstens 6 maanden geldig moet zijn) *een ingevuld visumformulier (te verkrijgen via de consulaten, ook door downloaden via de website, maar dan moet u wel nog naar het consulaat om te betalen)*2 identieke, recente pasfoto's*kopie van retourticket of kopie boekingsgegevens.

Voor andere visa kunt u op dezelfde adressen terecht.

Let op: als uw verblijf in Thailand langer dan 30 dagen is, maar niet aaneengesloten (bijvoorbeeld doordat u tussendoor naar Laos of Cambodja gaat) dan geldt beide keren de visumvrijstelling voor maximaal 30 dagen, en heeft u dus geen extra visum nodig; vooropgesteld dat geen van de twee perioden langer is dan 30 dagen. Kijk in BIJLAGE 3 voor meer informatie.Uitgebreidere gegevens over deze en andere visa vindt u op de website van het Thaise Consulaat in Amsterdam.

Let op: Er bestaat een regel dat u bij aankomst in Bangkok ook uw instapkaart vanuit Amsterdam of uw andere luchthaven van vertrek nodig heeft; bewaar deze dus goed tijdens de vlucht. Heeft u die instapkaart niet, dan treedt de Thaise bureaucratie in werking en kunt u heel lang gaan wachten om toegelaten te worden, omdat uw naam gecheckt moet worden met de totale passagierslijst. Onze ervaring is echter dat de Thaise beambten vaak geen zin hebben in deze hele procedure en dus ook niet naar uw instapkaart vragen. Maar u kunt hem maar beter bij de hand houden, want je weet maar nooit wanneer de bureaucratische werkdrift weer toeslaat!

Als u ver van Den Haag of Amsterdam woont, of als u wel wat beters te doen heeft dan te wachten bij de ambassade of het consulaat, dan kunt u een visumburo inschakelen om de klus tegen vergoeding voor u te klaren (zi

Zoals u hierboven kunt lezen, heeft u geen visum nodig als u met een Nederlands of Belgisch paspoort naar Thailand reist en niet langer dan 30 dagen in het land gaat verblijven. U krijgt dan bij aankomst in Thailand automatisch een gratis 'Tourist Visum On Arrival' voor 30 dagen.
Daarmee kunt u ook bijvoorbeeld binnen die 30 dagen naar een ander land (b.v. Laos, Myanmar, Vietnam, Maleisië of Cambodja), en dan weer terugkeren in Thailand; u krijgt dan bij terugkeer weer automatisch een 30 dagen-tourist visum. Van die regeling werd echter op grote schaal misbruik gemaakt door lieden die op een steeds vernieuwd 30 dagen-tourist visum illegaal werkten in Thailand. Om daar een eind aan te maken geldt

Sinds 1 oktober 2006 een aanvullende regel: u kunt op de hierboven omschreven wijze na uw eerste Tourist Visum On Arrival slechts 2 keer een nieuw krijgen; u kunt derhalve maximaal 3x 30=90 dagen in Thailand verblijven. Daarna moet u het land verlaten hebben en kunt u pas terugkeren met een automatisch 30 dagen-tourist visum als er minimaal 90 dagen verstreken zijn sinds u voor het laatst Thailand verliet. Regel: maximaal 3x een gratis Tourist Visum On Arrival (dus 3x max. 30 dagen = max. 90 dagen) binnen een periode van 180 dagen (half jaar).

Voor alle duidelijkheid nog maar eens anders geformuleerd:
binnen een periode van 6 maanden kunt u maximal 3x 30 dagen op een automatisch 30 Dagen-Tourist Visum  On Arrival Thailand binnenkomen.
U kunt dus bijvoorbeeld ook 1 x voor 14 dagen, 1x voor 21 dagen en 1x voor 30 dagen binnenkomen, waarna u 90 dagen moet wachten alvorens u opnieuw met een automatisch 30 Dagen-Tourist visum Thailand kunt binnenkomen.
Wel kunt u altijd, wanneer u maar wilt (dus ook binnen die 90 dagen 'wachttijd'), Thailand  binnenkomen met een betaald 60 Dagen 1 Entry-Tourist visum (of 60 Dagen Multiple Entry-, of elk ander betaald visum). Deze visa zijn verkrijgbaar via het Thaise Consulaat in Amsterdam en de Thaise Ambassade/het Thaise Consulaat in Den Haag, en moeten uiterlijk 2 weken voor vertrek zijn aangevraagd.

In de praktijk zult u als tourist/vakantieganger geen hinder ondervinden van deze nieuwe aanvullende maatregel voor uw vakantie in Thailand.

Koop geen Thais geld in Nederland
Thais geld aanschaffen in Nederland is onnodig en onnodig duur. U krijgt altijd een veel betere koers bij de Thaise banken. In Thailand kunt u met uw bank- en giro- pinpas Thais geld pinnen uit vele duizenden geldautomaten ("ATM"s). Op uw bank- of giropas moet wel het Maestro/Cirrus logo afgebeeld zijn.  Zelfs voor het betalen van uw taxi naar uw hotel en uw eerste uren in Bangkok na aankomst op de luchthaven hoeft u geen Thais geld mee te nemen: de pinautomaten staan al in de aankomsthallen van de luchthaven. Er is geen "geldwisselcircuit' in Thailand. Uit elke pinautomaat haalt u uw geld tegen de normale bankkoersen. Omdat u pint in het buitenland betaalt u een acceptabele provisie van nog geen 1%: voor het pinnen van 10.000 Baht (ca. E 200,-) is dat E 1,80. De afrekening vindt u bij thuiskomst op uw bankafschriften. Volgens de laatste berichten kunt u bij een pin-automaat in Thailand maximaal 20.000 Baht per kaart per dag pinnen met uw pinpas.

Ook met uw Visa- en andere debit- en credticards kunt u contant Thais geld pinnen (als op de pinautomaat het logo van uw creditcard is afgebeeld), al kost u dat een flinke provisie.

Ook kunt u in Thailand bij de meeste banken met uw pas aan de balie geld krijgen (uiteraard alleen op de openingstijden), maar dan moet u wèl uw paspoort meenemen.

Betalen door te pinnen kan in Thailand niet; wèl kunt u in de meeste hotels en restaurants met uw creditcard betalen. Lees ook de informatie over 'uw veiligheid'.

Bedenk dat er buiten de toeristische gebieden weinig of geen pinautomaten zijn; neem voor die gebieden voldoende contant geld mee.

Travellers Cheques vinden wij persoonlijk nogal omslachtig (je moet steeds je paspoort bij je hebben en dat laten we liever veilig in de kluis van het hotel liggen). Bovendien worden ze, zeker in de niet-toeristische gebieden, niet altijd geaccepteerd. Als u ze toch meeneemt, dan bij voorkeur in Euro's vanwege de sterke koers van onze veelverguisde Europese munt.

Euro bankbiljetten (maar ook Travellers Cheques) worden bij banken en geldwisselkiosken gewisseld tegen doorgaans normale bankkoersen; hetzelfde geldt voor US Dollarbiljetten en andere belangrijke valuta. U zult merken dat de Thais gek zijn op Euro's!

Ook in de meeste Thaise hotels kunt u geld wisselen, maar daar krijgt u een veel slechtere koers!

Visa en Mastercard worden praktisch overal in Thailand geaccepteerd; American Express en Diners Club veelal alleen in duurdere gelegenheden.

 

Schaf een goede reisgids en goede kaarten aan
Het is een oude reizigerswijsheid: hoe beter je je "inleest" in een land of bestemming, hoe meer je ervan weet te genieten. Het bestuderen van een goede reisgids helpt u daarbij, en geeft een hoop voorpret.
Uit de vele beschikbare reisgidsen selecteerden wij de volgens ons beste:

Capitool gids Thailand (E. Bindervoet)
Ongetwijfeld de allermooiste reisgids, met veel (ook praktische) informatie, prachtige foto's en unieke, schitterende opengewerkte illustraties en duidelijke kaarten. Met o.a. zo'n 80 pagina's alleen al over Bangkok. Nederlandstalig. Verkrijgbaar bij de gewone boekhandels en reisboekhandels in Nederland en België.

Lonely Planet Thailand (Joe Cummings)
De meest uitgebreide en informatieve gids, met gedetailleerde informatie en korte recensies van veel hotels en restaurants, plus kaarten. Aparte sectie voor Bangkok. Engelstalig. Verkrijgbaar bij de gewone boekhandels en reisboekhandels in Nederland en België.

Lonely Planet Bangkok (Joe Cummings)
In de Thailand-gids van Lonely Planet wordt al heel wat informatie over Bangkok gegeven, maar wie echt alles uit deze fascinerende stad wil halen kan niet zonder deze supergids over Bangkok. Engelstalig. Met zeer uitgebreide informatie over guesthouses, hotels, eethuisjes en restaurants in alle prijsklassen! Verkrijgbaar bij de gewone boekhandels en reisboekhandels in Nederland en België. Er is ook een aparte Lonely Planet-gids over Chiang Mai.

Insight Guides van Thailand en Bangkok
Ook deze gidsen zijn van uitstekende kwaliteit, met veel informatie en prachtige foto's. Van de Thailand gids is sinds kort de Nederlandstalige uitgave verschenen, de Bangkok-gids is er alleen in het Engels.

Berndtson & Berndtson kaarten van Thailand en Bangkok
Dit zijn onze favoriete kaarten. Ze zijn in handzame segmenten opvouwbaar en daardoor makkelijk hanteerbaar. Bovendien zijn ze (recyclebaar) geplastificeerd, dus gaan ze jarenlang mee en worden ze niet vies. Ook kunt u er met een niet-permanente stift op schrijven en markeringen maken, die u daarna gewoon weer uitwist. Engelstalig. Verkrijgbaar bij de reisboekhandels in Nederland en België.

Let op: als u zelf met een huurauto gaat rijden in Thailand, dan beschikt u natuurlijk over een internationale/engelstalige kaart. Maar koop bij het eerste het beste pompstation waar u aanlegt meteen ook een Thaise kaart. Dat is de enige kaart waarbij Thais u kunnen helpen - de meesten kunnen geen engelse kaarten lezen!

Nancy Chandler's Map of Bangkok
Nancy Chandler is een illustratrice en journaliste die al tientallen jaren in Thailand woont. Ze is gek op leuke buurtjes, bijzondere zaken, gekke winkeltjes, kleine maar goede restaurantjes, maffe markten en nog onbekende bezienswaardigheden. Dat heeft ze op een werkelijk unieke wijze samengebracht in haar Map of Bangkok, die zelfs een aparte, uitgebreide plattegrond van de Chatuchak-markt bevat! Het is dan ook een Map waar u eigenlijk niet zonder kunt, want het is een mini-stadsgids en plattegrond in één uitgave. Zeker als u van shopping en markten houdt, maar ook als u minder bekende stukjes van Bangkok wilt ontdekken, moet u dit werkje aanschaffen.
Ze heeft er inmiddels ook een van Chiang Mai gemaakt.
Nancy's Maps zijn Engelstalig en verrassend goedkoop. U kunt ze op haar website bestellen inclusief verzending per post voor ca. E 8,50 per stuk. Ze zijn ook verkrijgbaar bij gespecialiseerde reisboekhandels.
Maar u kunt ook wachten met kopen tot u in Bangkok of Chiang Mai bent; daar zijn ze in de meeste boekhandels en vele kleine winkeltjes te koop voor maar 160 Thai Baht (ca. E 3,20).

Nancy maakt regelmatig updates, die u kunt downloaden van haar website.
LET OP: Nancy's Maps maken een goede kaart van Bangkok niet overbodig, want ze zijn niet bedoeld als universele stadskaart. Om straten, adressen, monumenten, musea, bezienswaardigheden, hotels en alle andere zaken te vinden blijft een goede stadskaart of -plattegrond onontbeerlijk!

Neem de informatie van uw reisorganisatie met een korreltje zout
Met name wat hotelinformatie betreft, of deze nu in een gedrukte gids of op een website gepubliceerd wordt, doet u er goed aan de teksten van uw touroperator of reisburo met enig gezond wantrouwen te bejegenen. Er wordt daarin veel klakkeloos overgeschreven van elkaar, zonder te checken of de informatie (nog) wel klopt. En regelmatig actualiseren schijnt een doodzonde te zijn in die branche (behalve natuurlijk als het om de prijzen gaat; dan is men er als de kippen bij!). Geloof dus niet zomaar wat er staat en vraag het bij twijfel nog eens na of zoek het zelf uit op de eigen websites van de hotels (zoeken via Google) - al zijn die ook niet geheel objectief. (Die eigen websites van de hotels kunnen trouwens ook interessant zijn om de prijzen die gevraagd worden eens te vergelijken!).

Zo staat op de sites van meerdere touroperators te lezen dat "de vliegmaatschappij China Airlines veiligheid hoog in het vaandel heeft staan". Dat kan dan wel zo zijn, maar dat heeft blijkbaar niet echt geholpen: wie de aircrashes-sites op Internet eens raadpleegt zal ontdekken dat China Airlines desondanks relatief erg veel crashes op z'n naam heeft staan (10 sinds 1969; de laatste in 2002). Men schrijft dus maar wat, en haalt gewoon weer de zoveelste standaardtekst uit de kast.

Zelfs de website van ons favoriete reisburo, Greenwood Travel in Bangkok (zie o.a. onder "Hotels") maakt zich schuldig aan eenzelfde soort "roep-maar-wat"-informatie."Dit hotel ligt vlakbij het Grand Palace" lezen wij bijvoorbeeld over het Royal Princess Larn Luang Hotel aan de Larn Luang Road in Bangkok. Welnu, het is maar wat je onder 'vlakbij' verstaat; in werkelijkheid is dit een dik half uur tot drie kwartier lopen (in de hitte!).
En van één van onze favoriete hotels in Bangkok, het Eastin Hotel in de wijk Pratunam (heette voorheen The Empress) zegt de site van BM-Air dat het 3 restaurants heeft en diverse bars. Maar wij komen daar al 4 jaar met grote regelmaat en we hebben nooit méér dan één restaurant en één bar kunnen ontdekken (tenzij je het 'uitgifteloket' aan het zwembad een bar noemt, maar dan nog zijn het er maar 2). Nu zult u misschien zeggen dat het toch niet zoveel uitmaakt hoeveel restaurants en bars een hotel heeft. Nee, maar als dit soort simpel te checken zaken al niet kloppen, is het wèl de vraag hoe betrouwbaar de andere informatie uit zo'n bron is!

Ook het onthutsende aantal werkelijk hoogst genante taal-, stijl- en spelfouten op deze sites (en de vele andere Nederlandstalige websites) is werkelijk tenenkrommend, maar helaas is het een universeel verschijnsel aan het worden dat de voertaal Koeterwaals is in plaats van correct Nederlands- doch dit terzijde.

Contact met het thuisfront
In Bangkok en andere plaatsen waar veel toeristen komen zijn er talloze (piepkleine) winkeltjes waar u via Internet met Nederland of België kunt telefoneren voor weinig geld. U hoeft hiervoor geen verstand van computers of Internet te hebben; men geeft u de telefoon in de hand als de verbinding tot stand is gekomen, en vanaf dat moment betaalt u pas het (lage) tarief dat op borden aangekondigd staat.

Telefoneren vanuit uw hotel is natuurlijk makkelijker, maar voor dat gemak betaalt u verhoudingsgewijs altijd heel veel geld.

De handigste manier om contact te houden met het thuisfront is in Nederland ruim een week vóór vertrek bij Hotmail of Yahoo! een gratis email-account aan te maken, en dat adres aan de achterblijvers te geven. Men kan u dan berichten sturen, en omdat er in Thailand zelfs in kleine plaatsen wel Internetcafé's zijn, kunt u overal op uw eigen hotmail- of Yahoo!- email-account inloggen en daarvandaan berichten versturen. Als uw provider in Nederland u een webmail-faciliteit biedt kunt u daar ook prima mee werken door vanuit Thailand op uw eigen account in te loggen.

 


 Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief!
en ontvang direct 20 handige tips in boekvorm!
Voornaam:
Email:
(Ik zal nooit spam versturen en je kunt je altijd weer afmelden)

 

thailand rechtsonder


Vior webmedia © 2006