Welkom op Thailand voor beginners.nl

 
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief...
 en ontvang direct 20 handige tips in boekvorm!
Voornaam:
Email:
(Ik zal nooit spam versturen en je kan je altijd afmelden)
Thailand voor beginners' is een volstrekt onafhankelijke informatie-site, louter en alleen bedoeld om de reiziger naar Thailand objectieve informatie te verschaffen, als tegenwicht t.o.v. de vaak sterk gekleurde (soms zelfs misleidende en pertinent onjuiste) informatie van de reisburo's en touroperators.  
 
 
 

Eiland der tegenstrijdigheid
Koh Samet wordt breed geafficheerd als een paradijselijk eiland dat geheel en al beschermd natuurpark is. Dat mag dan wel zo zijn (u betaalt hiervoor 200 Baht entree zodra u voet op het eiland zet), maar dat weerhoudt de Thais er niet van om toe te staan dat jetski's en speedboten met maximale herrie langs de stranden razen. Ook vindt men het normaal dat de tientallen direct naast elkaar gelegen openlucht-restaurants op bijvoorbeeld Sai Kaew Beach allemaal muziek op discosterkte ten gehore brengen, en uiteraard allemaal andere muziek, zodat je daar de godganse dag in een kakafonie van herrie zit. In het thaise concept van een natuurpark is dat blijkbaar heel gewoon.

Voeg daaraan toe dat ook op Koh Samet niemand iets onderneemt om de enorme vuilnisbelten achter de strandlijn op te ruimen terwijl men onbekommerd doorgaat met nog meer afval te storten, en u begrijpt dat het met dat "paradijselijk" nogal tegenvalt. Als dit niet verandert, zal het 'natuurpark' Koh Samet geen lange toekomst beschoren zijn, en zal het hele eiland de zoveelste toeristenkermis worden. Eeuwig zonde ...
Is Koh Samet dan lelijk? Nee, integendeel. Maar een stukje paradijs is het al lang niet meer.

Wèl kunt u op Koh Samet nog prachtige duiktochten maken en ook snorkelaars kunnen hier hun hart ophalen. Daarnaast behoort kajakken zowel als speedbootvaren tot de mogelijkheden.
De meeste resorts (o.a. Ao Prao) hebben eigen PADI-duikscholen.
Typisch voor een thais beschermd natuurpark: jetski's en speedboten!

Westkust: Ao Prao Resort
In een baai aan de westkust ligt Ao Prao Beach, met het gelijknamige resort. Dit resort wordt aangeprezen als luxe, en qua prijzen klopt dat ook. Maar wij hebben, na een 9-daags verblijf aldaar in october 2005, nogal wat bedenkingen dienaangaande.

Om te beginnen: het resort ligt schitterend, in een prachtige baai. En de bungalows zijn prima, allemaal met een eigen terras waarop het heerlijk toeven is. Ze liggen ook mooi verspreid in een tropisch decor. Dat mag ook wel, want de accomodatie is hier behoorlijk aan de prijs (wij betaalden voor onze "Front Beach Cottage" 4200 Baht in het laagseizoen!).

Maar het strand vlak voor onze cottage (toch op de suites na de duurste accomodatie) zag er uit als een vuilnisbelt, met rondom ernstig verwaarloosde groenpartijen (dode planten festival).

Ook konden wij vanaf ons terras de deprimerende toneelstukjes gadeslaan van gasten die een ligbedje wilden op het strand. Daarvan zijn er niet alleen veel te weinig, er zijn ook geen matrasjes zodat je op het harde, vuile plastic moet liggen. Tot overmaat van ramp is er geen enkele service op dit gebied, zodat gasten (ook oudere en lichtgehandicapte mensen) zelf maar met die bedjes moeten gaan sjouwen. Een beschamende vertoning voor zo'n duur resort!

En dan is er nog dat restaurant. Prachtig gelegen, bijna direct aan zee. Maar het eten is zeer middelmatig en waanzinnig duur. Net zo belachelijk duur zijn de drankjes hier. Hoe duur? Nou, meer dan het dubbele van een luxe resort elders in Thailand.  Nu hebben wij niets tegen hogere prijzen wanneer daar voldoende tegenover staat. Maar hier staat daar niks anders tegenover dan dat je al vol in de buidel hebt getast voor je accomodatie.

Het is trouwens toch een beetje een merkwaardige situatie hier. Want dit Ao Prao Resort loopt naadloos over in Coco de Lima Resort en vervolgens in Le Vimarn Cottages.
Coco de Lima is een superklein resortje met slechts enkele bungalows, waar voornamelijk Chinezen en Japanners komen.

Le Vimarn Cottages is vergelijkbaar met AO Prao, maar nóg eens een flink stuk duurder qua accomodatie en qua prijzen voor eten en drankjes in het bijbehorende Le Vimarn restaurant.
Coco de Lima heeft een eigen, lounge-achtig, restaurantje, waar men redelijk kan eten en drinken voor een wat minder absurde prijs dan in het restaurant van Ao Prao.

Het gerucht gaat dan ook dat Ao Prao en Le Vimarn hardnekkig proberen Coco de Lima weg te pesten, zodat ze het hele resort onder hun absurde prijsdwang kunnen houden.

Wij geloven dat gerucht, want wij vonden al dat het zo opvallend lang duurde voordat je eten werd geserveerd in het Ao Prao restaurant. En wat bleek? Het Ao Prao restaurant heeft helemaal geen keuken; alles komt uit de keuken van het Le Vimarn restaurant en wordt door de obers te voet (!) gehaald. We begrijpen nu ook waarom ons eten in het Ao Prao restaurant altijd koud werd geserveerd.

Overigens: tussen Le Vimarn Restaurant en Coco de Lima/Ao Prao restaurant is een klein Thais tentje (voornamelijk in de open lucht) waar je simpel, maar lekker eet voor een heel gewone Thaise prijs. Ook een drankje is hier heel normaal in prijs. De vraag is hoe lang deze dappere kleine ondernemers nog stand houden tegen het grootkapitaal-geweld van Ao Prao en le Vimarn.

Hierboven hebben we het woord "prijsdwang" gehanteerd. Hoezo? Welnu, het is niet eenvoudig om aan  de prijsterreur van Ao Prao/le Vimarn te ontsnappen: er loopt maar één weg van Ao Prao naar de westkust, Sai Kaew Beach. En die 'weg' is niet meer dan een zandpad vol kuilen en kraters. U kunt dan met de song thaew-taxi van Ao Prao wel heen en weer naar Sai Kaew aan de westkust, maar à raison van 400 baht, een prijs die buiten alle proporties is naar Thaise begrippen.

Maar dat hadden wij er graag voor over. Op zichzelf is dat wel een leuke rit, vooral als je de sensationele ervaring wil beleven van je lever die halverweg de rit al ter hoogte van je linkeroor lijkt te zitten. Maar dan bèn je wèl in Sai Kaew Beach aan de oostkust, en dan gaat de normale wereld weer voor je open


Gasten voor Ao Prao resort en Le Vimarn Cottages worden via de eigen ferryboot en een tender naar het strand van de resorts gebracht.

Andere mening over Ao Prao Resort klik hier om naar bijlage 4 te gaan

Oostkust: toeristen en backpackers
Sai Kaew Beach is het drukste en meest ontwikkelde gedeelte van Koh Samet. Hier is ook een heus dorpje, met o.a. een 7-11 (ATM), winkeltjes, barretjes en restaurantjes.
Barretjes en restaurantjes rijgen zich trouwens ook aaneen als een lang lint langs het strand.

In het noordelijkste stukje is het Sai Kaew Beach Resort, een aangenaam en goed verzorgd resort voor een redelijke prijs.
Iets zuidelijker, vlakbij het punt waar de taxi van Ao Prao u dropt, ligt Sai Kaew Villas, een eenvoudiger resort dat, toen wij er een kijkje namen (october 2005), nogal ruikbare problemen had met de riolering. Dit onaangename verschijnsel doet zich helaas vaker voor, overal in Thailand, en is soms afhankelijk van de weersomstandigheden, soms ook van slechte infrastructuur.

Verder naar het zuiden, gedeeltelijk langs de weg naar Ao Prao, liggen tientallen guesthouses, meestal vrij direct aan zee. Dit is waar de meeste backpackers verblijven. Naarmate u nog verder naar het zuiden afzakt, worden de stranden steeds rustiger, het zand steeds witter, en het water steeds helderder. Daar liggen ook nog enkele luxere resorts.


Sai Kaew Beach: gezellige drukte

Van onze site bezoekers Martijn en Lucienne Bolhoeve krijgen wij goede berichten van het Malibu Garden Resort aan Vong Duan Beach.

"Een gemoedelijk klein park met huisjes erop in verschillende prijsklassen en comfort. Overdag is het heerlijk toeven op en aan het strand.
Het zand is spierwit en het water prachtig helder.
Er kunnen massages, manicueres, pedicures etc door de dames op het strand gedaan worden, heerlijk!

Ook komen er regelmatig verkopers met verschillende waren langs en wat hier prettig aan is dat zij niet zo opdringerig zijn.

Ook komen er regelmatg Thaise dames en heren lang met de bekende manden over hun schouders met daarin heerlijk eten zooals fruit en andere overheerlijke etenswaar.

Aan het einde van de middag worden de strandstoelen vervangen door Bamboe eettafels en stoelen en verandert het strand in een romantisch tafereel waar je lekker kunt eten en relaxen", schrijven zij.

Hoe er te komen
Vanaf de Eastern Bus terminal in Bangkok vertrekken de hele dag en avond door aircon-bussen naar Rayong (ca. 120 Baht), en vervolgens per song thaew-taxi naar Ban Phe, waar de pieren zijn. Er zijn trouwens ook bussen die rechtstreeks naar Ban Phe rijden.

Vanaf twee pieren in Ban Phe Saphan Nuan Tip en Saphan Si Ban Phe) varen van 's ochtends 08.00 tot 's avonds ca. 17.00 uur met regelmaat ferry's naar Koh Samet. Voor gasten van Ao Prao/Le Vimarn Cottages is er een eigen ferryboot, die vertrekt vanaf de Saphan Si Ban Phe-pier. Tickets zijn aan de pieren te koop.

Travel agents in Bangkok bieden vaak handige mogelijkheden van join-in vervoer (minibussen) kompleet met ferrytickets, voor ca. 500 Baht p.p.

 


 Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief!
en ontvang direct 20 handige tips in boekvorm!
Voornaam:
Email:
(Ik zal nooit spam versturen en je kunt je altijd weer afmelden)

 

thailand rechtsonder


Vior webmedia © 2006